VOJKA: Mesto VETRENJAČA gde su se odmarali putnici od Beča do Carigrada

 

Vojka je veoma staro naselje koje se u pisanim dokumentima pominje prvi put još 1416.godine. Poznata je bilo kao naselje na sred puta, sa velikim brojem vetrenjača.

Danas se uspomena na vetrenjače čuva u grbu sela.

Foto: starapazova.rs

Ono što Vojku i vojčane  izdvaja od drugih naselja je i to što su bili poznati graničari ali i vinogradari, još od vremena vladavine Leopolda i Marije Terezije, Austro – Ugarskih monarha, od kojih su dobili vinograde u današnjim Čortanovcima, na obroncima Fruške gore, koje i danas čuvaju mnoge porodice. Pravoslavna crkva Svetog Oca Nikolaja u Vojki koja je i danas ponos sela, izgrađena je 1957.godine.

Foto: starapazova.rs

O njenom postojanju svedoče arheološki artefakti koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zemunu, u Vojnom muzeju i Arheološkom institutu u Beogradu, iskopavani šezdesetih godina,rekognosticirano je 56 arheoloških lokaliteta od kojih desetak u ataru Vojke. Pronađeni su na samo par istraživanih lokaliteta dokazi života od pre 2,5 do 3 hiljade godina.

KRIVIČNA PRIJAVA za seču TISE U CENTRU PAZOVE

Tu je i više lokaliteta iz vremena Rimske imperije, kada je preko Vojke išao glavni drum od Sirmijuma ka Singidunumu. Znameniti Turski putopisac Evlija Čelebija je ostavio zapis u svojoj knjizi da je konačio u svratištu Vojka, gde je bila značajna postaja za zamenu konja i odmor putnika na drumu od Beča do Carigrada.

Vojka je u dvadesetom veku bila najveće srpsko selo u Sremu i dala je ne samo brojne ratnike za slobodu svog mesta, nego i stvaraoce.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *