Povodom informacija o neispravnosti vode za piće u Inđiji koja se plasira putem pojedinih portala dajemo sledeće informacije:
Zdravstvena i higijenska ispravnost vode za piće u opštini Inđija vrši se od strane stručnih lica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Stručna lica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica vrše uzorkovanje i analizu vode za piće, izradu izveštaja o ispitivanju i izradu specijalističkih mišljenja o higijenskoj ispravnosti uzoraka vode za piće iz vodovodne mreže JКP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija.

Izveštaj o zdravstvenoj i higijenskoj ispravnosti vode u periodu od 2019. do 2022. godine:

1. U Opštini Inđija, tokom 2019. godine izvršeno je ukupno 598 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 91,1% kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 97,2% kontrolisanih uzoraka.
2. U Opštini Inđija, tokom 2020. godine izvršeno je ukupno 630 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 94 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 95,5 % kontrolisanih uzoraka.
3. U Opštini Inđija, tokom 2021. godine izvršeno je ukupno 618 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 91,26 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 95 % kontrolisanih uzoraka.
4. U Opštini Inđija, tokom 2022. godine izvršeno je ukupno 610 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 92,3 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 93,77 % kontrolisanih uzoraka.

 

 

JКP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija je pod stalnim sanitarnim nadzorom kao i svi vodovodi u Republici Srbiji. Svi izveštaji o ispitivanju vode od Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica dostavljaju se nadležnoj
sanitarnoj inspekciji. U slučaju da postoji odstupanje rezultata analize vode od Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, nadležna inspekcija preduzima mere u skladu sa svojim ovlašćenjima. Sanitarna inspekcija je takođe nadležna i da zabrani upotrebu vode za piće u slučaju značajnog odstupanja ispravnosti vode od Pravilnikom propisanih vrednosti, što se nije dogodilo od 2016. godine do danas.

 

U prilog prethodno navedenog napominjemo da se redovno vrše analize i u Predškolskoj ustanovi u Inđiji i da je ispravnost vode u skladu sa Pravilnikom što opet ocenu daje Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica. Pored toga imamo i industrijske potrošače kao što su Juvitana, Terra production, Indomie, Gombit i drugi koji u svomtehnološkom procesu proizvodnje koriste našu vodu i nisu imali nikada problem sa ispravošću naše vode.

Nezavisna studija Instituta za javno zdravlje „Batut“ Beograd koja je rađena 2019. godine i koja je imala za cilj proveru kvaliteta i ispravnosti vode na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine je pokazala da je voda ispravna samo u
10 opština od 42 uzorkovane opštine. Među opštinama u kojima je utvrđena ispravnost vode nalazi se i opština Inđija.

Politika i briga o građanima nije dečja igra kao što nisu i komentari po društvenim mrežama onih koji su 2014. godine imali zabranu vode za piće zbog neispravnosti.
Odgovornost je ono što je nama od građana povereno i u skladu sa tim se i ponašamo za razliku od njih koji su krili neispravnost vode od građana Inđije. Oni koji plasiraju neistine i zbunjuju javnost neka objasne zašto su imali neispravnu vodu i zabranu korišćenja vode za piće.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: