Ekstremno visoke temperature i drastično povećana potrošnja vode, uprkos maksimalnim kapacitetima izvorišta vode sa 190 litara u sekundi doveli su do situacije da su u Inđiji i naseljenim mestima uvedene pre dva dana noćne restrikcije, odnosno prekid vodosnabdevanja od ponoći do šest ujutru.

Nadležni tvrde da su svi bunari u funkciji i da čitav sistem vodonabdevanja funcioniše sa maksimalnim kapacitetima, i da su mnogo veći gradovi  sa većim kapacitetima u sličnom problemu. Jedini spas i dugoročno rešenje za Inđiju leži u zajedničkom projektu ISTOČNI SREM, odnosno snabdevanje vodom sa izvorišta u Hrtkovcima.

-Mi smo juče bili apsolutno stabilni na celoj teritoriji opštine Inđija, izuzev jedne ulice u Čortanovcima koja se nalazi na najvišem delu Čortanovcima i jednog dela Jarkovaca. Obustava vodosnabdevanja je bila iznuđena jer smo imali istorijski izlaz vode sa izvorišta 190 litara u sekundi. Jednostavno naši kapaciteti i izvorišni i ljudski koji rade u maksimalnom kapacitetu nisu uspeli to da postignu navodi Dragoljub Trifunović direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” i dodaje:

 

-Nismo smeli ni da dozvolimo da dođemo do najnižeg nivoa jer to može da dodvede do havarija i raznih kvarova automatike i pumpi. Ovo je ponavljam iznuđeno rešenje koje odmah nakon prve noći dalo rezultate. Noćas smo ponovo

Dragoljub Trifunović, direktor Vodovoda

i imali isključenje i jutros smo već od 5.15 časova  obnovili vodne rezerve, tako da danas imamo stabilan sistem u svim naseljenim mestima tvrdi on i poručuje da svi imaju vodu i sve radi u punom kapacitetu. Nadamo se da će tako i ostati.

Direktor Trifunović napominje da će svakodnevno od 15.00 časova davati građanima saopštenja i obaveštavati ih o aktuelnoj situaciji i stanju sa vodosnabdevanjem.

-Onog momenta kada budemo procenili da to nije više potrebno obavestićemo  javnost. Jednostavno visoke temperature prevelika potrošnja svih nas zajedno i građanstva i privrede doveli su do toga da ni maksimalni kapaciteti to ne mogu da izdrže. Juče smo imali jedan momenat racionalnizacije i izlaze vode za nijansu niže, očekujem da ćemo se danas još malo racionalizovati i da ćemo imati apsulutnu stabilizaciju vodnih rezervi navodi Trifunović.

Prema rečima predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka lokalna samouprava je u poslednjih osam godina intenzivno radila na popravljanju kapaciteta vode odnosno izgradnji novih bunara. Tako je podsećamo izlaznost vode 2016. godine bila 85 litara u sekundi, dok danas iznos 190 litara u sekundi ističe Gak i objašnjava:

Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija

-Svi kapaciteti rade, nijedna baterija bunara nije iskočila, sve funkcioniše sa 100 posto kapaciteta. Temperature su izuzetno visoke, danas u Srbiji mnogo ozbiljniji i veći gradovi sa daleko većim kapacitetima imaju slične probleme. Jedini spas dugoročno za Inđiju jeste zajednički projekat Istočni Srem sa izvorišta u Hrtkovcima, to bi moglo da zadovolji potrebe Inđije sa kvalitetnom vodom i u znatno većim količinama tvrdi Gak.

Gak napominje da se često neproverene informacije plasiraju na društvene mreže i da pojedinci namerno uznemiravaju javnost, te je tako objavljeno da se trava na fudbalskom stadionu zaliva vodom iz gradskog vodovoda.

-To apsolutno nije tačno jer se za te potrebe koriste spostveni bunari koji nemaju veze sa sistemom vodosnabdevanja. Imam utisak da neko namerno unosi nemir i pometnju.Politika je jedno, ali ne može se na taj način stvarati panika poručuje Gak.

-U svakom slučaju za sada funkcionišemo, u tim noćnim časovima su isključenja kada se dopuni rezervoar kako bismo u toku dana kada je najvažnije imali stabilan sistem zaključuje Gak.

Projekat “Istočni Srem” donosi bolje vodosnabdevanje za 200.000 građana

U februaru tekuće 2024. godine pet sremskih opština (Inđija, Stara Pazova, Ruma, Irig i Pećinci) potpisalo je Međuopštinski sporazum o pripremi, izgradnji i upravljanju Regionalnog vodovodnog sistema “Istočni Srem” Bolje vodosnabdevanje za više od 200.000 građana.

-Regionalni sistem je predviđen da sve te nedostatke u vodosnabdevanju, praktično dopunjava, da lokalni vodovodni sistemi mogu biti relaksirani. Moram napomenuti da lokalna izvorišta ostaju, lokalna preduzeća ostaju, regionalni sistem će biti jedan poseban sistem koji će se vezivati na lokalne sisteme. Preliminarna investiciona vrednost je 140 miliona evra, zato se radovi odvijaju fazno. Prvi radovi će biti na izvorištu “Hrtkovačka draga”, gde će se graditi fabrika vode, a potom kreće izgradnja severnog i juznog kraka koji će vodom snabdevati svih pet opština. Međuopštinski sporazum ima elemente i solidarnosti, to je zajednični projekat vazan za sve i onaj, krajnji potrošač, na kraju sistema, imaće isto pravo kao i ona opština koja je na izvorištu”, kazao je prilikom potpisivanja sporazuma direktor RRA Srem Milan Mirić.

Projekat obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: