Višedecenijski san svih stanovnika priobalja Banovaca mogao bi ući u fazu realizacije.

Glavni projekat za izgradnju obaloutvrde urađen je još 2015. godine i ishodovana građevinska dozvola sve u cilju kreiranja ,,Dunavskog keja” po uzoru na Zemun i Beograd.

1.avgusta 2017. pristupilo se realizaciji projekta rekonstrukcije tj. zacevljenja kanala Budovar koji zajednički finansiraju JVPP ,,Vode Vojvodine”, Pokrajinska vlada i opština Stara Pazova.

Od posebnog značaja biće izgradnja splavova i ugostiteljskih i nautičkih sadržaja, kao i novih stambenih i stambeno – poslovnih kompleksa u neposrednoj blizini, sa kojima bi Stari Banovci postali novi urbani centar Podunavlja zajedno sa Novim Banovcima sa kojima čine celinu.
 
Za sportsko – rekreativni centar ,,Bair” izrađen je Plan detaljne regulacije, a za potrebe eksploatacije termalnih voda, ovog neprocenjivog bisera priobalja, od nadležnog pokrajinskog organa ishodovana je dozvola za bušenje.
 
Poseban akcenat staviće se na razvoj kongresnog i poslovnog turizma.
 
Kao jedna od bitnih tačaka interesa za razvoj nautike u Republici Srbiji i Pokrajini Vojvodini, marina Stari Banovci na ušću Budovara u Dunav, predstavlja najznačajniji potencijal za razvoj nautičog turizma i pratećih aktivnosti u Podunavlju opštine.
 
Još 2012. realizovane su izmene i dopune Plana generalne regulacije Banovaca, čime je omogućena izrada Urbanističkog projekta za lokaciju marine i prateći hotelski kompleks. Ovo je ključni momenat za investitore, jer mogu dobiti dozvolu u najkraćem roku.
Izradom tri urbanistička plana (2013), inicijative međunarodne Dunavske strategije, Prostornog plana Republike Srbije i Pokrajine Vojvodine, kao i izradom ,,Studije korišćenja i uređenja priobalja i vodenog prostora reke Dunav na teritoriji opštine Stara Pazova”, definisano je 7 segmenata Dunavske obale. Kao rezultat pristupilo se razradi 4 najznačajnija projekta:
 
 – priobalje Belegiša
– obaloutvrda Stari Banovci
– sportsko – rekreativni kompleks
,,Bair”
– kompleks marine Stari Banovci
 
 
Reka Dunav je najznačajnija reka Evrope, a staropazovačka opština nalazi se na njenom toku u dužini od oko 25 km. Svesni smo činjenice da u proteklim decenijama opština nije strateški bila orjentisana ka Dunavu zbog čega su najviše posledica osetila naselja Surduk, Belegiš, Stari i Novi Banovci.
 
Sada smo ipak svedoci novog talasa i nove energije da se krene u tako dugo očekivanu fazu realizacije, na opštu radost i korist svih aktera, a najviše naše dece i potomaka kojima smo ostali dužni u ostvarenju obećanja bolje budućnosti!
 
 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: