Vila Stanković: Rezidencija kakvu nema Evropa

Inđijsko selo Čortanovci ima čime da se podiči, a među brojne kulturno-istorijske spomenike ubraja se i Vila Stanković koju je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji.

Podignuta na prelepom mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Banat i Bačku, vila kraljevskog namesnika dr Radenka Stankovića i danas predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji.

ZNAMENITOSTI KOJE MOŽETE VIDETI U OPŠTINI INĐIJA

Izgrađena je početkom 20. veka po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana, u stilu srpskih srednjovekovnih zamkova, po ugledu na zamkove u Lombardiji. Vila dr Radenka Stankovića u Čortanovcima, sagrađena na šest terasa fruškogorske padine koja gleda na  Dunav – je lepota sama po sebi.

Foto: Vila Stanković

Ovaj krajolik još u doba Rimljana prozvan je zbog prelepe prirode Zlatni breg. 

Vilu je okruživao prelep vrt i prostrano imanje, na kome je dr Stanković, u želji da obnovi izgubljene vrste vina i rakije, uzgajao vinovu lozu i razne vrste voća.

Od pažljivo uzgajanog grožđa pravio je belo vino, koje je služeno na Belom Dvoru Karađorđevića.

Posle II svetskog rata država oduzima Stankovićima imanje i dodeljuje ga na korišćenje Vladi Vojvodine koje ga i danas koristi. 

Foto: Po uzoru na evropske zamkove

Zahvaljujući dr Stankoviću, meštani Čortanovaca dobili su železničku stanicu, put i struju, zbog čega su ga veoma cenili, poštovali i voleli.

Izgradnjom vile, dr Stanković nije samo stvorio prostor za sebe nego je i podario izuzetno mesto na kome se danas organizuju razna kulturna dešavanja. Među njima najpoznatiji je Šekspir festival koji se par godina za redom organizuje u teatru pod vedrim nebom.

Tako se za vilu Stanković čulo širom sveta, a brojni umetnici su preneli impresije o ovom velelepnom zdanju i selu na obali Dunava.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *