Press "Enter" to skip to content

USKORO Centar Krčedina dobija lepši izgled

Stanovnici inđijskog sela Krčedin mogu očekivati da uskoro počnu radovi na uređenju užeg centra njihovog sela. Kako su istakli nadležni u opštini Inđija ugovor sa izvođačem radova je potpisan, a u toku je priprema dokumantacije za uvođenje u posao.

Cilj opštinskog rukovodstva od 2016. godine jeste stvaranje približno istih uslova za život kako u gradu tako i u svim naseljenim mestima. U prilog tome najbolje svedoči veliki projekat asfaltiranja svih neasfaltiranih ulica, ali i uređenje seoskih ambulanti, vrtića, škola i parking prostora.

KRČEDIN: Selo koje leži na KELTSKOM BLAGU ?!

Inđijsko selo Krčedin je smešteno na fruškogorskoj lesnoj zaravni, a od mnogih sremskih sela se izdvaja zbog istorije koja seže daleko u prošlost.

Selo broji oko 3.000 stanovnika i jedno je od najnaseljenijih mesta inđijske opštine. Ima prelepu dunavsku obalu i čuvenu „Krčedinsku adu“.

Prema istorijskim podacima, selo Krčedin se nalazilo na Carigradskom drumu od Beograda do Budima, a Jovan Cvijić ga je nazivao glavna arterija Evrope jer su ovim drumom prolazili karavani.

Krčedin je danas veoma interesantno naselje izuzetno privlačno za turiste.

PONOS KRČEDINA: Pravoslavna crkva Svetog Nikole-svetinja iz 18. veka

Jedno od najlepših mesta na Dunavu koje pripada inđijskoj opštini jeste Krčedinska ada.

Nalazi se na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina , na površini od oko devet kvadratnih kilometara i obalom dugačkom oko deset kilometara.

Ostrvo koje je pod zaštitom države sadrži velike površine sa šumskim kompleksom kanadske topole, brojne rukavce i bare i predstavlja pravi raj za avanturiste i ljubitelje prirode.

Nekoliko stotina konja, podolskih goveda, balkanskih magaraca, mangulica i drugih životinja slobodno šetaju ostrvom.

Najčuvenija manifestacija po kojoj je Krčedin postao na daleko čuven i u svetu, jeste Međunarodna umetnička kolonija koja se svake godine u julu organizuje u domu porodice Jakšić iz Krčedina.

Foto: Kolonija u domu porodice Jakšić

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom opštine Inđija, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Godina istorijskih projekata u Inđiji“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram