USKORO Centar Krčedina dobija lepši izgled

Stanovnici inđijskog sela Krčedin mogu očekivati da uskoro počnu radovi na uređenju užeg centra njihovog sela. Kako su istakli nadležni u opštini Inđija ugovor sa izvođačem radova je potpisan, a u toku je priprema dokumantacije za uvođenje u posao.

Cilj opštinskog rukovodstva od 2016. godine jeste stvaranje približno istih uslova za život kako u gradu tako i u svim naseljenim mestima. U prilog tome najbolje svedoči veliki projekat asfaltiranja svih neasfaltiranih ulica, ali i uređenje seoskih ambulanti, vrtića, škola i parking prostora.

KRČEDIN: Selo koje leži na KELTSKOM BLAGU ?!

Inđijsko selo Krčedin je smešteno na fruškogorskoj lesnoj zaravni, a od mnogih sremskih sela se izdvaja zbog istorije koja seže daleko u prošlost.

Selo broji oko 3.000 stanovnika i jedno je od najnaseljenijih mesta inđijske opštine. Ima prelepu dunavsku obalu i čuvenu „Krčedinsku adu“.

Prema istorijskim podacima, selo Krčedin se nalazilo na Carigradskom drumu od Beograda do Budima, a Jovan Cvijić ga je nazivao glavna arterija Evrope jer su ovim drumom prolazili karavani.

Krčedin je danas veoma interesantno naselje izuzetno privlačno za turiste.

PONOS KRČEDINA: Pravoslavna crkva Svetog Nikole-svetinja iz 18. veka

Jedno od najlepših mesta na Dunavu koje pripada inđijskoj opštini jeste Krčedinska ada.

Nalazi se na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina , na površini od oko devet kvadratnih kilometara i obalom dugačkom oko deset kilometara.

Ostrvo koje je pod zaštitom države sadrži velike površine sa šumskim kompleksom kanadske topole, brojne rukavce i bare i predstavlja pravi raj za avanturiste i ljubitelje prirode.

Nekoliko stotina konja, podolskih goveda, balkanskih magaraca, mangulica i drugih životinja slobodno šetaju ostrvom.

Najčuvenija manifestacija po kojoj je Krčedin postao na daleko čuven i u svetu, jeste Međunarodna umetnička kolonija koja se svake godine u julu organizuje u domu porodice Jakšić iz Krčedina.

Foto: Kolonija u domu porodice Jakšić

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom opštine Inđija, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Godina istorijskih projekata u Inđiji“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram