URBANO JEZGRO INĐIJE Ovo su objekti iz 19. veka

Urbano jezgro Inđije potiče sa kraja XIX i početka XX veka, iz perioda industrijskog razvoja i perioda naseljavanja stanovnika nemačke nacionalnosti.

Tada nastaju zgrada Opštinske uprave, kuća Vojnovića, Rimokatolička crkva svetog Petra, zgrada Župnog dvora i gradske kuće sa uličnim fasadama eklektički oblikovanim sa elementima baroka, klasicizma, secesije i neorenesanse.

Nešto ranije nastaje crkva Vavedenja presvete Bogorodice koja po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine u Sremu sačuvane iz XVIII veka.

ZGRADA OPŠTINSKE UPRAVE

Gradnja zgrade Opštinske uprave započeta je 1911. godine, a završena je 1914. godine.

Prema prvobitnoj nameni, u zgradi je trebalo da budu Opštinska uprava, Sreska uprava i Sreski Sud, ali kako je završena u vreme Prvog svetskog rata služila je za smeštaj ranjenika.

Po završetku rata 1918. godine, u prizemlju krila prema hotelu i biblioteci bile su trgovačke i zanatske radnje i pošta, a na spratu je bila smeštena Opštinska uprava.

Zapadno krilo služilo je za stanovanje. Od 1948. do 1953. godine u zgradi Opštine se nalazio Savezni zavod za statistiku, a opštinske službe su bile izmeštene u zgradu u ulici Vojvode Stepe, u kojoj se danas nalazi ulaz u pijacu.

Danas je zgrada Opštinske uprave moderna i funkcionalna zgrada u kojoj je pored opštinskih i republičkih službi smešteno savremeno prijemno odeljenje namenjeno brzom i efikasnom obavljanju administrativnih poslova.

RIMOKATOLIČKA CRKVA

Kamen temeljac Rimokatoličke crkve u Inđiji postavljen je 1867. godine, a 1872.godine podignuta su zvona i novi toranj.

Crkva je blagoslovena 1872. godine na dan svetog Petra i Pavla kojima je i posvećena. Građena je kao jednobrodna građevina orijentisana u smeru sever-jug.

Glavni oltar je trodelan sa slikom svetog Petra u sredini i stojećim figurama svetitelja u nišama levo i desno. Slika svetog Petra i skulptura stojećih figura svetitelja nastale su u XIX veku.

Uz pomoć grofa Pejačevića izrađen je glavni oltar crkve po nacrtu vajara Vankasa iz Sarajeva 1886. godine. Oslikavanje unutrašnjosti uradio je dekorater iz Đakova.

Na tornju crkve je sat, a u crkvi se nalaze crkvene orgulje.

Crkva je temeljno popravljena 1968. godine, a 1997. godine i zgrada župnog dvora, obe kapelice u dvorištu crkve, zid i ograda prema ulici, kao i staze za ulaz u crkvu. U predvorju župnog dvora oslikane su slike „četiri godišnja doba“.

Crkva je stavljena pod zaštitu države 1977. godine, a od 1991. kategorisana kao kulturni spomenik od velikog značaja.

KUĆA VOJNOVIĆA

Kuća Đorđa Vojnovića je izgrađena 1873. godine u Inđiji i predstavlja spomenik kulture od značaja za opštinu kao i reprezentativan primer neoklasicističke arhitekture nastale krajem 19. veka u Inđiji.

Odlukom SO Inđija Kuća Vojnovića se kao prostor za obavaljanje svojih aktivnosti 2007. godine dodeljuje ustanovi Kulturni centar koja preuzima i brigu o pomenutim legatima.

U okviru kuće se nalazi Galerija koja je pre par godina adaptirana, vinski podrum u kojem je otvorena prva vinoteka i spomen soba opremljena autentičnim komadima nameštaja iz 19. veka.

Nekoliko meseci pre smrti, krajem 1974. Đorđe Vojnović je darovao svoju kuću opštini Inđija, zajedno sa umetničkim predmetima.

Danas je Kuća Vojnovića savremen prostor u kojem se svakog meseca na osnovu odluke Saveta Galerije Kuće Vojnovića organizuju izložbe.

U najstarije građevine u Inđiji svakako spadaju i objekti, odnosno kuće u ulici Vojvode Stepe (bivša Lenjinova) koje su građene pre više od 100 godina.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram