Opština Stara Pazova je poslednjih  godina intenzivno radila na projektima koji se odnose na unapređenje stanovanja, te su tako izgrađeni stanovi za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Golubincima( 30 stanova), potom stanovi za romsku nacionalnu zajednicu, potom 169 stanova u Fruškogorskoj ulici, stanovi solidarnosti u Staroj Pazovi i stanovi u Novim Banovcima.

Svi projekti realizovani  su u koordinaciji Opštinske stambene agencije (OSA) i Opštine Stara Pazova zajedno sa višim nivoima vlasti.

Osnovni zadatak Opštinske stambene agencije opštine Stara Pazova  je izgradnja i upravljanje opštinskim stambenim fondom, izgradnja, prodaja i izdavanje stanova po netržišnim uslovima, odnosno cenama, koje su ispod tržišnih, kako bi omogućili povoljnosti za lica koja ne mogu da kupe svoju nekretninu tržišnim uslovima.

GOLUBINCI
30 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Opština Stara Pazova i Кomesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije su u martu 2014. godine uspostavili saradnju potpisivanjem Memoranduma od strane predsednika Đorđa Radinovića i komesara Vladimira Cucića.

Memorandumom o saradnji je definisan rad na obezbeđivanju trajnih stambenih rešenja za najugroženija lica – izbeglice iz perioda od 1991. do 1995. godine koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, kao i ugrožene izbeglice iz istog perioda u privatnom smeštaju bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji koje ispunjavaju kriterijume ugroženosti UNHCR.

Foto: Stanovi u Golubincima

Na osnovu pomenutog Memoranduma, a u okviru Regionalnog stambenog programa – Stambenog programa u Republici Srbiji, u decembru 2014. godine, u okviru Potprograma 4, potpisan je Ugovor o realizaciji stambene izgradnje između Кomesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, JUP ”Istraživanje i razvoj” d.o.o. Beograd i opštine Stara Pazova, kojim je definisana izgradnja 30 stambenih jedinica u Golubincima za rešavanje stambenih potreba izbeglica.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope (vrednost izvedenih radova je 736.913 evra) i kroz učešće opštine Stara Pazova, koje se ogleda u obezbeđivanju zemljišta u javnoj svojini, finansiranju svih potrebnih saglasnosti i uslova, pripremi tenderske dokumentacije, finansiranju glavnih projekata i projekata infrastrukture, izdavanju svih potrebnih dozvola, osiguranju neophodne infrastrukture, priključenju stambenog objekta na električnu mrežu, vodovod, kanalizaciju i drugo. Vrednost učešća opštine Stara Pazova na ovom projektu je 23.227.131,04 dinara.

Foto: Đorđe Radinović i Ivica Dačić

U septembru 2019. godine uručeni su ključevi 30 stanova (ukupno 1.540 m2 neto stambenog prostora) izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ovom svečanom činu su prisustvovali ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, šef Sektora za saradnju u delegaciji Evropske unije u Srbiji Ingve Ingstrom i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

STARA PAZOVA
30 stanova za Rome

Projekat opštine Stara Pazova pod nazivom ”Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi” realizovan je kroz sredstva za izgradnju novih kuća iz programa ”Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima” koji sprovodi Vlada Republike Srbije – Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Realizacijom ovog projekta 30 romskih porodica dobilo je sopstveni dom u Fruškogorskom naselju u Staroj Pazovi, a još 15 porodica koje su tu već živele dobilo je pristup vodovodu, kanalizaciji, gasovodu, kao i prilazni put.

Ukupna vrednost projekta je 1.038.802,22 evra, od čega je 85% obezbedila Vlada Srbije preko navedenog programa iz sredstava EU, a 15% opština Stara Pazova.

Gradnja je započeta u oktobru 2018. godine, a romskim porodicama su ključevi stanova (ukupno 1.370 m2 neto površine) uručeni u septembru 2019. godine. Svečanoj ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

STARA PAZOVA
169 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH

Opština Stara Pazova i Кomesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije su u martu 2014. godine potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji Reginalnog stambenog programa – Stambeni program u Republici Srbiji. Na osnovu tog Memoranduma u oktobru 2015. godine potpisani su ugovori u okviru Potprojekta 5 za izgradnju 169 stambenih jedinica u Fruškogorskoj ulici u Staroj Pazovi, za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica.

Finansiranje izgradnje u iznosu 4.216.691,28 evra izvršeno je iz donatorskih sredstava obezbeđenih iz Fonda regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

Infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini, kao i uređenje javne površine oko stambenih objekata obezbedila je i finansirala opština Stara Pazova.
Izgradnja 169 stanova ukupne neto površine 7.342,17 m2 završena je u julu 2020. godine, a zbog situacije sa korona virusom, korisnicima su ključevi uručivani sukcesivno više dana.

Poslednji ključevi izbegličkim porodicama uručeni su 5. avgusta 2020. godine od strane ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislava Nedimovića, predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića i komesara za izbeglice i migracije Vladimira Cucića.

NOVI BANOVCI, naselje Banovci-Dunav

60 stanova za izbeglice i 16 za domaće stanovništvo

Opština Stara Pazova je jedna od 7 gradova i opština u Srbiji u kojima je sproveden SIRP program koji je finansirala Vlada Republike Italije u periodu od 2005. do 2008. godine. Ovim programom je 2008. godine završena izgradnja 76 stanova u Novim Banovcima, u naselju Banovci-Dunav, nakon čega je sproveden konkurs za dodelu stanova u zakup – 60 za izbeglice i 16 za domaće stanovništvo. Iste godine se 76 porodica uselilo u stanove ukupne neto površine 3.062,34 m2.
Opštinska stambena agencija, po odluci SO Stara Pazova, upravlja stanovima, vrši raspisivanje konkursa svake tri godine, popunjava upražnjene stanove, vrši naplatu stanarina, održava i čisti zgrade.

STARA PAZOVA
16 stanova solidarnosti

Izgradnja zgrade sa 16 stanova solidarnosti u ulici Кralja Petra Prvog Oslobodioca u Staroj Pazovi, ukupne površine 1.000,56 m2, počela je 2002. godine. Radovi su završeni 2004. godine.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: