Ono što je nekad delovalo kao daleka budućnost postaje stvarnost.U subotu 19.marta zvanično se otvara moderna brza pruga na relaciji Beograd-Novi Sad.


Putnike između Beograda i Novog Sada će prevoziti najsavremeniji “Štadlerov” voz. On će se kretati brzinom od čak 200 kilometara na čas.

Ima 316 mesta za sedenje, a 24 su prvog razreda. Ima najnoviji sistem sigurnosti.


Karte će moći da se kupe na tri načina – preko aplikacije „Srbija voza“, na novim kartomatima postavljenim na železničkim stanicama ili na blagajnama.

U promotivnom periodu karte će u jednom pravcu koštati 375 dinara, povratna će biti 750 dinara, dok će puna cena inače biti 1.600 dinara.

Najveću dozvoljenu brzinu od 200 kilometara na sat putnici će osetiti od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

“Inter siti” će ići pet puta dnevno, a putovanje će trajati u proseku 36 minuta. Garnitura istog tipa saobraćaće i kao “Regio ekspres”. Osim početne i poslednje, ovaj voz će stajati na još sedam stanica i imaće po četiri polaska dnevno.


Ovakvo putovanje će trajati u proseku 49 minuta. Pored “dabl deker” vozova, od Beograda do Novog Sada će voziti i nešto stariji tip elektromotorne garniture. Kao “Regio” će stajati na svim stanicama, po devet puta dnevno, i voziće u proseku 57 minuta.
Dve Štadlerove dabl deker garniture će biti opremljene aparatima za kafu, delom za bicikle i presvlačenje beba i besplatnim internetom. Stjuardi i stjuardese će prodavati kafu, sokove i drugo piće, grickalice, salate, sendviče, a plaćanje će osim u kešu biti moguće i karticama.
Vozovi su juče dobili zvanično ime “Soko”, čiji logo čini glava sokola u bojama srpske zastave  i ćirilični logo.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: