U FOKUSU: Inđijskim POLJOPRIVREDNICIMA 28 miliona dinara kroz podsticajne mere

Poljoprivrednici sa teritorije inđijske opštine mogu da računaju na podsticajna sredstva iz opštine u iznosu od 28 miliona dinara, koliko je predviđeno iz opštinskog budžeta za ovu godinu. Ova sredstva će biti raspoređena kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za opštinu Inđija.

-Reč je o sredstvima koja su za 4 miliona dinara veća u odnosu na prošlogodišnji budžet za poljoprivredu, koji je iznosio 24 miliona. Na sednici Opštinskog veća smo usvojili Program podrške kroz četiri mere koje su predviđene za ovu godinu.

Foto: Ivana Pejović Ševrt, direktorica Agencije za ruralni razvoj

-Prva mera je namenjena stočarima i odnosi se na finanisiranje veštačkog osemenjavanja , a povraćaj sredstava je sto posto. Druga mera odnosi se na rizike i osiguranje useva i plodova i ovde imamo povrćaj 60 posto, a maksimalan iznos koji dajemo je 150.000 dinara objašnjava Ivana Pejović Ševrt direktorica Aganecije za ruralni razvoj opštine Inđija i navodi još dve podsticajne mere.

Veliki USPEH GIMNAZIJALACA

-Treća mera je opredeljena za kreditnu podršku (kratkoročni poljoprivredni krediti), gde sufinansiramo 80 posto kamate sa maksimalnim iznosom 100.000 dinara i poslednja mera jeste najtraženija a odnosi se na investicije u fizička sredstva.Ovom merom su obuhvaćeni i pčelari, a ukupno je opredeljeno 18 miliona dinara. Poljoprivrednici su pokazali najveće interesovanje za ovu meru jer pomoću ovih sredstava mogu nabaviti novu priključnu mehanizaciju kaže direktorica i naglašava da ovde obezbeđuju  povraćaj sredstava od 50 posto. Maksimalni iznos povraćaja iznosi 600.000 dinara.

Poljoprivrednici su obavešteni od početka 2018. godine o svim podsticajnim merama, a uskoro će biti organizovana velika prezentacija u Kulturnom centru navodi ona.

Kako navodi prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak, poljoprivredni budžet opštine Inđija nalazi se, po iznosu opredeljenih sredstava, među prva tri u AP Vojvodini.

Foto: Iduće godine još veća sredstva za poljoprivrednike

-Bez obzira što se poljoprivrednici u najvećoj meri oslanjaju na pokrajinske i republičke fondove i konkurse, lokalna samouprava želi da im izađe u susret i pokaže da brine o inđijskom agraru. Zajednički možemo da napravimo ozbiljne pomake u poljoprivredi jer se na nju oslanjaju i mnoge druge delatnosti, a imamo veliki broj registrovanih gazdinstava u našoj opštini.

U Staroj Pazovi rasvetljeno KRIVIČNO DELO

Podsetiću, budžet je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 4 miliona dinara, a sigurno je da ćemo za iduću godinu planirati još veća sredstva poručio je Gak.

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ OPŠTINE

Da bi važne agrarne informacije stigle do svakog proizvođača osmišljen je specijalni program u vidu SMS poruka koje Agencija za ruralni razvoj šalje poljoprivrednicima. Kako bi u svakom trenutku bili obavešteni o aktuelnim republičkim, pokrajinskim i opštinskim konkursima umreženi su u bazu podataka, te na taj način informacije stižu do poljoprivrednika, a  blizu 2.000 gazdinstava nalazi u bazi podataka.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *