TURIZAM: Znamenitosti inđijske opštine

Kada odlučite da obiđete znamenitosti u opštini Inđija najpre morate da izaberete pravac a onda i prevozno sredstvo do određene destinacije.

U ponudi su, između ostalog, razgledanje Starog Slanakmena sa vode, pešačenje i kanu avantura Koviljsko-petrovaradinskim ritom, vožnja džipom kroz čortanovačku šumu i Foto safari na Krčedinskoj adi…

A ako ste ljubitelj dobrih starinskih jela, odličnih vina i običaja izabraćete jednu od 21 manifestacije koliko ih ima u toku godine.

Foto: Stari Slankamen

Rekli bi ljubitelji turizma za svakog po nešto..a u inđijskoj Turističkoj organizaciji kažu da živopisne ruralne sredine, riblje čarde i atraktivni pejzaži sve više privlače ljude željne predaha od užurbane savremene svakodnevnice.

-Naša ponuda je vrlo raznolika a svako može da pronađe nešto interesantno. Pre svega, ono što karakteriše našu ponudu jeste Dunav, i očuvana priroda na obalama , gastronomska ponuda, salaši, vinarije, kulturno-istorijski spomenici i naravno manifestacije kaže Maja Bošnjak direktorica TO opštine Inđija i objašnjava:

-Govoreći o znamenitostima  one su u najvećoj meri koncentrisane na Stari Slankamen koji ima najdužu i najinteresantniju istoriju.

Prema legendi na ušću Tise u Dunav sahranjen je čuveni vojskovođa Atila Hunski.

Ovde se nalaze ostaci turskog kupatila, zatim spomenik Slankamenačkoj bici, lesni profil, crkva Svetog Nikole i ostaci tvrđave Akuminkum, a sve zanimljivije je panoramsko razgledanje sa vode.

-Pored Starog Slankamena, koji je nainteresantniji za obilazak, turisti se takođe raspituju za Etno kuću u Maradiku staru dva veka koja na jedinstven način prikazuje tradiciju i običaje.

Foto: Manifestacije koje čuvaju tradiciju i običaje

Za ljubitelje prirode i biljnog i životinjskog sveta organizujemo izlet na Krčedinsku adu, oazu netaknute prirode, lepote i mira a moguće je obići čortanovačku šumu džipom i Koviljsko-petrovaradinski rit kanuom ističe ona.

Poslednjih nekoliko godina posetiocima su sve interesantnije posete vinarijama i naravno manifestacije koje se organizuju u svim naseljenim mestima tokom čitave godine.

Foto: Beška fest

-Neke su već održane, a najveći deo manifestacija kreće od proleća. Od svih možemo izdvojiti Beška-fest koji j prerastao u najposećeniju međunarodnu manifestaciju, gde se slavi prijateljstvo nemačkog i srpskog naroda.

Broj manifestacija se stalno povećava, mi smo tu da udruženjima pružimo neophodnu pomoć i podršku kaže direktorica i ostiče da se na taj način obogaćuje turistička ponuda.

Kada je reč o biciklištičkom turizmu, trans-evropska maršuta EuroVelo6 koja spaja Atlantik sa Crnim morem prolazi kroz inđijsku opštinu u dužini od 26 kilometara.

Foto: Krčedin

Ide od Čortanovaca preko Beške, Krčedina, pored Slankamenačkih Vinograda do Novog Slankamena i prema Surduku.
-Ova ruta je značajna za nas jer brojni biciklisti prođu kroz našu opštinu i zadrže se u nekim mestima. Na samoj ruti u naselju Beška napravljeno je odmorište za bicikliste gde smo postavili info table koje ih upućuju na mesta koja mogu da obiđu u našoj opštini kaže na kraju Maja i dadaje da je nedavno postavljena jezerska biciklistička signalizacija u inđijskoj opštini.

OBILAZAK JEZERA U ISTOČNOM SREMU BICIKLOM

SPISAK MANIFESTACIJA:

Šakalijada Novi Slankamen februar
Čvarkijada Krčedin februar
Zlatni kotlić Stari Slanakmen maj
Etno festival Inđija jun
Moto festival Inđija jun
Šekspir festival Čortanovci jul
Krčedinska bućka Krčedin jul
Umetnička kolonija Krčedin jul
Scena fest Inđija jul
Dani bresaka Novi Slankamen jul
Doček TID regate Stari Slankamen avgust
Fijakerijada Inđija avgust
Pudarski dani Slankamenački Vinogradi avgust
Dunavske čarolije Čortanovci avgust
Beška fest Beška septembar
Lovačka priča Krčedin septembar
Maradička jesen Maradik septembar
Dani meda Inđija septembar
Noć istraživača Inđija septembar
Dani M. Milankovića S.Slankamen oktobar
Trg novogodišnjih čarolija Inđija decembar

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *