Poteklog vikenda u Golubincima organizovan je najpoznatiji festival “Mačkare” 21. po redu.

Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi. Od 1963. godine u Golubincima se održavao maskenbal, a davne 2003. godine su obnovljene čuvene golubinačke Mačkare.

Što je Кarneval za Rio to su Mačkare za Golubince i Srem. Mažoretkinje iz Apatina, čivijaški karneval iz Šapca, karnevalske grupe iz Leskovca i Banje koviljače, Brazilke i domaći učesnici defilovali su centrom Golubinaca. Publika je sa oduševlejnjem gledala 15 koreografija koje su učesnici ispred dvorca Šlos izvodili.

Golubinački karneval prošle godine ušao je u Federaciju evropskih karnevalskih gradova uz najveću podršku opštine Stara Pazova i na to dostignuće su posebno ponosni.

Predsedniku Đorđu Radinoviću uručena je plaketa i medalja u znak zahvalnosti.


Organizator Mačkara je Hrvatsko kulturno – prosvjetno društvo Tomislav uz podršku Mesne zajednice Golubinici, a generalni pokrovitelj je opština Stara Pazova.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: