SVEČANOST: Na Mitrovdan Inđija obeležava 102 godine od Prvog svetskog rata

Na Mitrovdan, 8. novembra, Inđija će svečano obeležiti 102 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.


Opština Inđija je u saradnji sa Kulturnim centrom, Turističkom organizacijom opštine Inđija i Udruženjem Kraljevina Srbija pripremila bogat kulturni program koji će započeti već od ponedeljka, 2. novembra.

Naime, u ponedeljak u 14 časova u maloj sali Kultunog centra zakazano je otvaranje izložbe „Oružje naših pobeda 1914-1918.“ autora Branislava V. Stankovića gde će posetioci moći da pogledaju naoružanje koje je slavna srpska vojska koristila u borbi protiv osvajača. Izložba će trajati sve do 15. novembra.

Isti autor održaće u subotu, 7. novembra, promociju svoje knjige pod nazivom „Srpska vojska-oružje naših pobeda 1914-1918.“ u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji. Promocija će početi u 18 časova.

naslovJedneVesti

Na sam dan oslobođenja, 8. novembra, u Kulturnom centru biće odigrana monodrama „Milunka“ srpske glumice Vesne Stanković sa početkom u 17 časova.

Pre toga, tačnije u 15 časova, biće otvorena izložba fotografija „Veliki rat u boji“ autora Zorana Bojovića koja će tom prilikom biti postavljena na platou kod spomenika Milunki Savić, a koja će kasnije biti preseljena ispred Kulturnog centra.

Delegacije Opštine Inđija, Vojske Srbije, Udruženja Kraljevina Srbija, SUBNOR-a i ostalih patriotskih organizacija položiće vence na spomenik srpskoj heroini Milunki Savić i kralju Petru I Karađorđeviću u parku Kraljice Marije.

Inače, Inđija je na Mitrovdan 1918. godine oslobođena ulaskom srpske kraljevske vojske na čijem čelu je bio poručnik Julije Vapa.

100 godina od kako je slavna četa srpske vojske oslobodila Inđiju

Da podsetimo, na stogodišnjicu oslobođenja Inđije 2018. godine lokalna samouprava je organizovala veličanstvenu paradu i program u sportskoj dvorani kakav nije viđen nigde u Srbiji.

Učestvovalo je preko 1300 đaka osnovnih i srednjih škola iz Inđije, pripadnici Vojske Srbije i policije, brojna udruženja, nevladine organizacije i brojni akteri koji su svojim zalaganjem za održavanje manifestacije ostavili neizbrisavi trag u istorije Inđije.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *