STARI SLANKAMEN: Šetnja kroz vekove-od Rimljana do današnjih dana….(FOTO)

Na samo 15 kilometara od Inđije na tromeđi Srema, Bačke i Banata, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav smešten je Stari Slankamen, mesto gde na svakom koraku možete videti tragove istorije. Smešten je na atraktivnoj istorijskoj i geološkoj lokaciji, na nadmorskoj visini od 80 metara.


Foto: Spomenik slankamenačkoj bici

Kada se uputite u Stari Slankamen prvi trag istorije uočićete pre spuštanja u selo, na gradnici između Novog i Starog Slankamena ako skrenete levo. Put će vas odvesti do Slankamenačkog obeliska, koji stoji kao nemi svedok jedne od najvažnijih bitki.

20.000 Austrijanaca pod zapovedničkom palicom markgrofa Badenskog i 10.000 Srba kojima je zapovedao podvojvoda Jovan Monasterlija, sukobili su se 19. avgusta 1691. godine kod Slankamena sa nadmoćnom turskom vojskom.

Bila je to jedna od najvažnijih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju.

U toj bici učestvovao je veliki broj Srba, pa se danas na toj lokaciji nalazi monumentalni spomenik na kojem su ispisani stihovi Jove Jovanovića Zmaja na nemačkom jeziku – I hvala i slava junacima hrlim, padom uzdignutim, smrću neumrlim.

Foto: Lesni profil

Suštajući se serpentinama do Slankamena primetićete lesni profil koji naučinici iz celog sveta proučavaju poslednjih 300 godina.

Brdo iznad Slankamena predstavlja jedinstven geološki lokalitet u Evropi star 800.000 godina i izuzetno prirodno dobro koje čuva tajnu ledenog doba.

View this post on Instagram

Lesni profil u Starom Slankamenu Ostaci ledenog doba🔶️🔷️ #starislankamen #indjija #serbia #srbija #nature #tourism

A post shared by PAZOVA INĐIJA VESTI (@pazova_indjija_vesti) on

Naučnici su dali svoje ocene i sudove na osnovu dugogodišnjih istraživanja a to je da je lokalitet lesnih sedimenata kod Starog Slankamena jedinstven u Evropi i jedan od tri u svetu. Slični postoje još u Centralnoj Aziji i Kini.

Na ulasku u Stari Slankamen kada se spuštate serpentinama, pažnju će vam privući ostaci rimskog utvrđenja Acuminkum.

Na arheološkom lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci koji govore da je ovo mesto korišćeno od praistorijske epohe do kasnog srednjeg veka.

Foto: Ostaci tvrđave

Ovde se nalaze impresivni ostaci tvrđave koju su izgradili Kelti iz plemena Skordiska, a zatim je dogradili Rimljani koji su mestu dali ime Acumincum, pa vekovima kasnije preuzeli Turci kao strateško mesto na Dunavu.

Na temeljima rimskog Acumincuma u srednjem veku izgrađena je tvrđava. Kao utvrđenje istorijski izvori je pominju još 1072. godine kao „Castrum Zelenkamen“.

Polovinom XVIII veka Slankamen je sa pravoslavnim stanovništvom bio deo Vojne krajine, gde je ostao do njenog ukidanja 1881. godine. Slankamen je 1918. pripao Kraljevini SHS, a 1929. Dunavskoj banovini. U II svetskom ratu držala ga je NDH.

Stari Slankamen, osim istorijskih, ima i brojne turističke vrednosti – lesne naslage jedinstvene u Evropi, lekovitu mineralnu vodu, reku bogatu ribom, prelepu obalu, peščane ade i plaže.

Izvor lekovite mineralne vode „Slanača“ jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini. Ova voda ima temepraturu od 18,4°C i sadrži lekovite komponente (natrijum-hlorid, jod, magnezijum, kalcijum, stroncijum i barijum). Korišćena je još u vreme Turaka i veoma rano poslužila za formiranje banjskog lečilišta, ali se danas ne koristi.

Foto: Najstarija banja u Vojvodini-bolnica “Dr Borivoje Gnjatić”

Uz Stari Slankamen, na obali Dunava smešten je Zagrad, nekadašnje ribarsko selo koje govori o tradiciji ribolova i dobrim ribolovnim terenima koji ovde postoje.

Sve značajnije kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti Starog Slankamena mogu se upoznati šetnjom markiranim stazama koje vode kroz naselje i okolinu.

Lečilište u Starom Slankamenu je postojalo još u tursko doba. Banja je najstarija u Vojvodini, izgrađena 1906. godine. Savremeni razvoj je počeo 1964. godine, kada je izgrađena nova bolnička zgrada. Specijalna bolnica „Dr Borivoje Gnjatić“ uz modernu tehnologiju i osposobljeno ljudstvo spada u red vrhunskih ustanova za posttraumatska stanja i neurološka oboljenja.

Foto: Crkva svetog Nikole stara 550 godina

U Starom Slankamenu nalazi se jedna od najstarijih svetinja u fruškogorju-Crkva svetog Nikole koju je 1468. godine prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk i ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Ukoliko skrenete levo ulicom Borivoja Gnjatića put će vas odvesti do vinarije “Acumincum” koja je izgrađena ni manje ni više nego u turskom kupatilu-hamamu starom pola milenijuma

Foto: Vinarija u turskom kupatilu

Samo objekat u kojem se nalazi vinarija ima dugu istoriju i neobičnu priču. Radi se o jednom od dva sačuvana turska kupatila severno od Save i Dunava. Jedno se nalazi u Baču, a drugo upravo ovde u Starom Slankamenu.

Krstareći Dunavom možete obići ušće Tise u Dunav gde je prema legendi sahranjen veliki Hunski vojskovođa Atila, poznat kao Bič Božiji. I to nije sve….

Foto: Marina kod Mike alasa

Čitav ambijent Starog Slankamena učiniće da se osećate kao da šetate iz epohe u epohu, od Kelta, Rimljana, preko srednjeg veka do Turaka i dalje…

Na vama je da izaberete putanju i prepustite se čarima jednog od najlepših mesta inđijske opštine.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram