Na mestu gde se Tisa uliva u Dunav i gde su se tokom istorije odigrale značajne bitke, a mnogi narodi poput Кelta, Rimljana i Turaka branili svoja utvrđenja nastalo je malo turističko seoce Stari Slankamen.

Pamte stariji meštani da je Slankamen bio poznat trgovinski centar i pristanište. Tako su stanovnici Novog Slankamena zaprežnim kolima dovozili grožđe, breskve, jabuke, bostan i rakiju a domaćini prodavali ribu, koja se dalje rečnim putem otpremala ka Titelu i Zemunu na velike pijace.

Sećaju se da se na mestu današnjeg keja nalazio silos u kom se skladištilo žito, koje je takođe plovnim putem odlazilo u druge krajeve.

U to vreme na mestu sadašnje bolnice i banje radio je hotel gde su se održavale čuvene igranke a o Starom Slankamenu pričalo se sa oduševljenjem jer je takav biser turizma imao malo ko.

ČINJENICE O STAROM SLANKAMENU

-Na brdu iznad Starog Slankamena smešteni su lesni profili, najkompletnije geonasleđe lesnih sedimenta u Evropi, staro oko 800. 000 godina.

ZA LJUBITELJE DUNAVA: Šetnja kroz Stari Slankamen…

-Tu je i jedini izvori slane vode u Vojvodini i potvrda da su postojala lečilišta još u tursko doba. O tome kazuje sačuvano tursko kupatilo – hamam iz XVI veka, koje se može videti u lokalnoj vinariji Acumincum.

-U Starom Slankamenu se nalazi Specijalna bolnica za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“, najstarija vojvođanska banja.

Stari Slankamen ima nešto što nemaju mnogi gradovi!

-U 16. veku u Starom Slankamenu se nalazilo i gradilište lakih, brzih, drvenih brodova – šajki.

-U 17. veku u ovom mestu su postojale dve katoličke crkve, jedna pravoslavna i jedna džamija.

-Pravoslava crkva posvećena Svetom Nikoli ubraja se među najstarije sagrađene u stilu srednjovekovne tradicije, najverovatnije po uzoru na crkvu manastira Ravanice, zadužbinu kneza Lazara.

LEPOTE STAROG SLANKAMENA: Crkva svetog Nikole jedna od najstarijih u Sremu

-Crkvu je prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, 1468. godine.

-Krajem ovog veka, 19. avgusta 1691., odigrana je čuvena Slankamenička bitka između Svetog rimskog carstva i Turske, kojom je odlučen Veliki rat i u kojoj je austro-nemačka vojska, pod komandom grofa Ludviga Vilhelma Badenskog, potukla tursku na brdu Mihaljevac, neposredno pored Slankamena.

Slankamenački obelisk-nemi svedok istorijske bitke

-Tačno dva veka kasnije u Starom Slankamenu rođen je veliki pedagog i prosvetitelj, dr Đorđe Natošević, zaslužan za postavljanje temelja savremenog školstva u Srbiji.

-Početkom 20. veka u Starom Slankamenu su postojala dva hotela, Veliki i Mali, sa prostranom terasom na kojoj je svirao orkestar, kao i veliki park sa stazoma za šetnju.

Svako ko dođe u Stari Slankamen može doživeti duh Starog Slankamena šetnjom serpentinastim ulicama, obilskom kulturno-istorijskih znamenitosti, vožnjom Dunavom, te posetom lokalnih vinarija i čardi.

Ovaj poznati ribarski kraj kojeg meštani zbog serpentina i izuzetnog pogleda „odgore“ nazivaju sremski „Sveti Stefan“, je pravi biser turizma inđijske opštine, a planovi lokalne samouprave ove godine se odnose na uređenje priobalja Dunava u Starom Slankamenu, čime će se obogatiti i unaprediti turistička ponuda.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: