Press "Enter" to skip to content

STARI SLANKAMEN: Mesto gde Dunav grli Tisu

Na samo 15 kilometara od Inđije na tromeđi Srema, Bačke i Banata, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav smešten je Stari Slankamen, mesto gde na svakom koraku možete videti tragove istorije. Smešten je na atraktivnoj istorijskoj i geološkoj lokaciji, na nadmorskoj visini od 80 metara.

Reka Tisa je najveća leva pritoka Dunava. Protiče kroz Panonsku niziju. Izvire u Ukrajini, na Кarpatima u oblasti Bukovina, i dalje prolazi kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju. Uliva se u Dunav nasuprot Starog Slankamena.

Pejzaž Starog Slankamena krase i adice, rečna ostrvca i tokom leta sprudovi prepuni kupača. U Starom Slankamenu se završava Fruška gora. Nadomak Starog Slankamena reka Tisa beleži nulti kilometar jer se upravo tu uliva u Dunav. Za raliku od Dunava, Tisa je sva u koritu i može da se plovi od obale do obale. Ona je dublja od Dunava i takođe bogata ribom.

Za reku Tisu vezuje se ime najvećeg svetskog vojskovođe Atile Hunskog zvanog Bič Božji, kralja Huna od 434. do smrti 453. godine. Atila je bio vođa Hunskog carstva koje se prostiralo od Nemačke do reke Ural i od Dunava do Baltičkog mora. Tokom svoje vladavine, Atila je bio najveći neprijatelj Istočnog i Zapadnog rimskog carstva.

Legenda kaže je kralj sahranjen baš ovde, u koritu reke. Prema narodnim predanjima Tisa se nekada ulivala u Dunav gradeći deltu: jedan krak se ulivao u Dunav kod Sremskih Karlovaca, drugi kod Zemuna, a ovaj kod Starog Slankamena, pregradili su njegovi vojnici, da bi sahranili svoga kralja na dnu korita reke sa svim opljačkanim blagom, i ponovo pustili Tisu preko njegovog groba da ga kroz vekove niko ne bi oskrnavio.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram