Kako je pre nepunih mesec dana i najavljeno od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, država će u kontinuitetu do 2028. godine, izgradnjom dodatnih stanova i drugim merama, koje sprovodi Vlada Republike Srbije i republički Komesarijat za izbeglice i migracije, obezbediti konačno stambeno zbrinjavanje za preostalih 8.860 izbegličkih i interno raseljenih porodica.

U cilju daljeg rada na realizovanju ovog strateškog cilja u opštini Stara Pazova boravila je komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević, i tom prilikom zajedno sa predsednikom Opštine Đorđem Radinovićem i njegovim saradnicima, definisala buduće korake i nove rokove za ozbiljan posao, koji predstoji do ostvarenja ovog zajedničkog poduhvata.

U opštini Stara Pazova su do sada obezbeđena stambena rešenja za 481 porodicu i to u vidu stambenih jedinica, građevinskog materijala, seoskih domaćinstava, montažnih kuća i ekonomskog osnaživanja. „Jedan od najvažnijih prioriteta u radu naše lokalne samouprave je podizanje kvaliteta života naših sugrađana. Nastojimo da merama i investicijama koje sprovodimo idemo ka svim target grupama stanovništva, od najmlađih do najstarijih. Posebno se zalažemo, da u saradnji sa svim relevantnim činiocima, najpre državom Srbijom, pomognemo u rešavanju stambenog pitanja za osobe i porodice, koje su se u našu Opštinu doselile. Do sada smo veoma uspešno, u sinergiji sa Republičkom Vladom i uz pomoć država donatora iz EU, pomogli mnogim porodicama da se skuće, a ovaj radni sastanak doprineće da, i u narednom periodu, nastavimo ka konačnom rešavanju stambenog zbrinjavanja pomenutih kategorija“, istakao je predsednik Radinović.

„Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije iz godine u godinu pomaže ugroženim porodicama izgradnjom i dodelom stambenih jedinica za najugroženije porodice. Na radnom sastanku sa predsednikom Radinovićem govorili smo o dosadašnjoj uspešnoj saradnji kao i o budućim planovima za zbrinjavanje izbeglica i interno raseljenih lica. Nastavljamo da uz pomoć države Srbije pružamo podršku opštini Stara Pazova, kako bi se obezbedio krov nad glavom svim porodicama. Međusobna saradnja i zajednički napori su ključ za postizanje zajedničkog cilja,“ rekla je komesarka Stanisavljević.

Rat na prostoru bivše Jugoslavije u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, kao i etnički sukobi koji su mu prethodili na pojedinim žarištima, završio se progonom i izbeglištvom velikog broja ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Za Srbiju su ova kretanja značila prihvatanje velikog broja stanovnika izbeglih u više talasa i različitog statusa, veliki broj porodica u izbeglištvu svoj novi dom osnovale su u opštini Stara Pazova. Zahvaljujući populaciji izbeglog stanovništva pojedine opštine, naročito u Vojvodini znatno su uvećale svoje stanovništvo: Šid, Inđija, Sremski Karlovci, Stara Pazova i dr.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: