Republika Srbija je tokom devedesetih godina prošlog veka, usled raspada bivše SFRJ, pružila utočište za blizu 618.000 izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Opštinu Stara Pazova za svoj novi dom, u vihoru građanskog rata, odabralo je više od 25.000 izbeglica.

Sve ove godine opštinsko rukovodstvo je na planski način, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, stambeno zbrinjavalo najugroženije izbegličke porodice.

VIDEO:

Upravo sa ciljem da se građanima staropazovačke opštine, koji još uvek imaju status izbegličkih lica, što više pomogne u rešavanju stambenog pitanja, Opština Stara Pazova aktivno prati i učestvuje u svim projektima republičkog Komesarijata.

U okviru potprojekta 9, Regionalnog stambenog programa, uručeni su Ugovori o dodeli paketa građevinskog materijala (maksimalna vrednost jednog paketa je 9.000 evra, a minimalna 4.500 evra) za 29 izbegličkih porodica, koje imaju prebivalište na teritoriji  opštine Stara Pazova.

 

-Ponosni smo na sve što smo uradili da pomognemo ovim porodicama kada im je bilo najteže kako bi ostali na teritoriji naše opštine. Oni su svojom energijom i vrednim radom obogatili našu sredinu. Do sada smo učestvovali u brojnim projektima, koji su za cilj imali stambeno zbrinjavanje izbeglica, za izgradnje montažnih kuća, stanova, dodelu građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava… Nastavićemo i dalje da se borimo da svi građani opštine Stara Pazova žive bolje, kao privredno razvijena opština trudićemo se da socijalni program podignemo na najviši nivo, istakao je obraćajući se medijima, nakon dodele ugovora, prvi čovek staropazovačke opštine, Đorđe Radinović.

Događaju, koji je održan u skupštinkoj sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera, su prisustvovali i zamenica komesara za izbeglice i migracije RS, Svetlana Velimirović, program menadžerka Delegacije Evropske unije u Srbiji, Brigit Kuhar, predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji, Ružica Banda, kao i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Dušan Kovačević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna, stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: