SLAVA HRAMA U LJUKOVU: Prelepi hram Uspenja Presvete Bogorodice

Prelepi pravoslavni Hram Uspenja Presvete Bogorodice koji svojim velelepnim izgledom krasi Ljukovo, slavi hramovnu slavu 28. avgusta kada će biti organizovana Sveta liturgija sa početkom u 9:30 časova.

View this post on Instagram

#hramspcljukovo #ljukovo

A post shared by Храм СПЦ Љуково (@hramspcljukovo) on

Prema crvenim podacima izgradnja hrama je  započela 1990. godine na inicijativu protojereja- stavrofora Božidara Ćurčića, paroha u Inđiji, a u saradnji sa meštanima i Dimitrijem Crevarom.

Iste godine, episkop sremski Gospodin Vasilije osvetio je temelje hrama, najavljujući stvaranje crkvene opštine. Nakon smrti paroha, radove na izgradnji hrama preuzeo je na sebe Građevinski odbor Crkvene opštine Ljukovo.

Nedugo posle toga gradilište je zapustelo sve do dolaska jereja Borivoja Veselinovića, koji je inače i rođen u Ljukovu. Radovi se nastavljaju i hram se stavlja pod krov.

Posle dve decenije, tačnije 2000. godine na inicijativu Slavice Vujošević, koja živi i radi u Austriji, prikuplja se dobrovoljni prilog kako bi se hram snabdeo crkvenim zvonima. Ikonostas u hramu izradio je Dragan Petrović iz Beograda, a oslikao ga je 2015.  ikonopisac Rade Sarić.

Foto: Paroh Nemanja Martinović

Nastavak radova na hramu nastavljen je 2012. godine, dolaskom jereja Nemanje Martinovića, kada se pristupilo konačnom završetku hrama u naredne dve godine. U tom periodu je urađena fasada, zamenjeni vrata i prozori, uvedeno grejanje, te se započelo i sa oslikavanjem celokupnog hrama rukom Radeta Sarića, a uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija.

Živopisanje hrama završeno je u jesen 2016. godine. Istovremeno se pristupilo i uređenju eksterijera, odnosno porte hrama koja je najzad ograđena i uređena postavljanjem visokog rastinja, behatona i trave.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram