Selo naše heroine Vere Miščević

U starom veku područje Belegiša je verovatno spadalo u teritoriju Basijane. U blizini sela pronađen je velik fond praistorijske i rimske keramike. Belegiš je nastao u XVI veku, kad su se 23 porodice doselile na desnoj obali Dunava. Sagradili su malu crkvu od pletera, pokrivenu trskom. Godine 1731. izgrađena je druga, modernija crkva.

 

Tada je selo već brojalo 230 kuća. Pošto je Dunav odnosio breg na kom je bila druga crkva, zidovi su počeli da pucaju i tonu u zemlju. Sadašnja crkva u Belegišu je treća koja je podignuta otkako je selo nastalo. Crkva ima dva tornja i najveća je u sremskoj eparhiji, izgrađena 1927. godine, u centru sela. Crkva je počela da propada i saniranje je počelo 1998. godine.

 

Crkva je posvećena prenosu moštiju svetoga oca Nikolaja i slavi se 22. maja. Za vreme Drugog svetskog rata Belegiš je bio partizanska baza. A 14. marta 1944. godine u Belegišu je formiran Glavni Narodnooslobodilački odbor Vojvodine. U Belegišu je 1925. rođena Vera Miščević, partizanka i borac Treće vojvođanske brigade.

 

Vera je poginula oktobra 1944. godine, kod Obrenovca, tokom borbi u sklopu Beogradske operacije. Godine 1953. proglašena je za narodnog heroja, a 1974. u selu joj je podignut spomenik, ispred Osnovne škole, koja nosi njeno slavno ime.

Belegiš se nalazi u istočnom delu Srema, na desnoj obali Dunava, oko 36 km severno od Beograda. Smešteno je na teritoriji opštine Stara Pazova. Belegiški ribolovni tereni spadaju u poznatije u regionu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2973 stanovnika. Reprezentativni objekti u mestu su: MK, MZ, hram prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja (1924) i parohijski dom, osnovna škola, dom kulture sa bioskopskom dvoranom, fudbalski stadion “Podunavac”, zdravstvena ambulanata, predškolska ustanova, pošta i pijaca koja se održava petkom.

U mestu radi 30-ak privatnih proizvodnih i uslužnih zanatskih radnji, konjički klub, KUD, lovačko društvo, udruženje žena. U ataru Belegiša nalaze se dva tipa formalnih naselja, vikend naselje i jedan salaš. Atraktivna lokacija za koncetraciju vikendica je priobalje Dunava. Vodeći poljoprivedni proizvodi tržišnog značaja su pšenica, kukuruz, šećerna repa, suncokret i povrće. U polju živi razna divljač: divlji zec, lisica i jarebica, a u ritu plovka i divlja guska, za vreme zime.

Prema podacima MZ Belegiš 2006.godine u selu je izgrađeno oko 300 vikendica a najviše vlasnika je iz Zemuna i Beograda. Savremeni ruralni razvoj Belegiša ogleda se kroz pojačanu orijentaciju privrede u neagrarnim delatnostima. Selo ima razgranatu privrednu delatnost, pored agrarne proizvodnje i prodora proizvodnih delatnosti, meštani smatraju da je velika šansa sela u njegovim turističkim sadržajima.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *