Poznat je uticaj Nemaca na našu kulturu, običaje i tradiciju, ali postoji jedan segment koji kao nemi svedok prikazuje epohu i vreme koje je za nama, a to su čuvene nemačke (švapske) kuće.

Mnoge od njih su danas ruine, pojedine su stavljene pod zaštitu države, ali se na svakoj jasno uočava „zub“ vremena.

Poznato je da su u Inđiji u periodu pre rata, Nemci živeli u strogom centru grada i tu gradili svoje kuće. Reč je o industrijalcima koji su bili imućni i imali svoje fabrike, a u skladu sa tim gradili kuće.

Kada je reč o tipičnim nemačkim kućama, temelji su bili od švapske cigle koje su dimenzija 30 ×25 cm, a zidovi su se gradili od čerpića, sa visokim plafonima i krovom od biber crepa.

Placevi na kojima su izgrađene kuće su bili veličine 150 sa 25 metara, sa obaveznim bunarom i zadnjim dvorištem.

Kuće su imale nekoliko soba (stražnja, prednja) , veliki gonak sa stubovima i obavezno podrum. U to vreme nisu postojali rashladni uređaji, te su se namirnice čuvale na idealnoj podrumskoj temperaturi od 10 stepeni.

Kuće imaju obavezan hodnik iz koga se ulazilo u sve prostorije u kući. U hodnik  vode vrata sa ulice uvučena u zid, sa dve do tri stepenice (to je njihovo karakteristično obeležje).

Kuće su prepoznatljive i po arhitektonskoj obradi ulične fasade, naročito zabata. Zabat je barokno dekorisan originalnim motivom – obično božje oko, sunce ili mesec, najčešće motivi sunca sa ispruženim zracima, drvo života i inicijali ili puno ime i prezime prvog vlasnika i godina izgradnje.

Arhitektonska rešenja fasade oko prozora i vrata  obogaćena su dekorativnim elementima listova, cveća, venčića, girlandi, spirala. Ovaj tip kuće poznat je kao tradicionalna uzdužna kuća (langhaus). Ostaje karakterističan do polovine 19. veka.

I danas širom Srema, pogotovo u selima možete videti te tipične nemačke kuće. Pojedine su obnovljene, ali većina njih svakim danom sve više propada, ostavljajući za sobom trag nekog “drugačijeg” vremena.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: