REŠEN VIŠEGODIŠNJI PROBLEM Dom Kulture u Beški se pripaja Kulturnom centru

U seoskim Domovima kulture se do devedesetih godina prošlog veka odvijao čitav kulturni život jednog mesta, a onda su Domovi kulture maltene nestali sa mape društvenih dešavanja.

Jedan od tih Domova čija je sudbina bila neizvesna u  poslednje dve decenije pa i duže jeste Dom kulture “Branko Radičević” u Beški.

Nerešeni imovinsko-pravni odnosi, nagomilana dugovanja i neadekvatno poslovanje doveli su do toga da se više nije znalo ni kome Dom pripada ni ko njime upravlja. Sve do poslednjeg skupštinskog zasedanja u Inđiji kada je usvojena incijativa Mesne zajednice Beška i predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka da se konačno reši status ove ustanove.

Odlučeno je da se Dom kulture u Beški vrati u funkciju tako što će biti pripojen Ustanovi Kulturni centar u Inđiji, koja će ubuduće voditi računa o njemu.

Beška je najveće naseljeno mesto posle Inđije, a kulturni i društveni život ovog sela bio je organizovan sporadično. Međutim, situacija se menja na bolje, a nadležni iz Kulturnog centra najavljuju niz događaja: od bioskopskih projekcija, pozorišnih predstava, dečijih sadržaja i festivala.

BEŠKA: Selo koje teži da bude kao GRAD

 

O DOMU KULTURE:

Dom kulture u Beški postoji od pedesetih godina 20. veka, a njegov prvi naziv je bio „Stevan Doronjski“.

Novi dom je sagrađen sredstvima mesnog samodoprinosa na temeljima starog 1985. godine, a kako svedoče istorijski podaci nekadašnji Dom kulture je bio pravi kulturni centar gde su organizovane igranke, koncerti, kulturno-umetnički programi, pozorišne predstave i bioskopske projekcije.

Foto: Plava sala u Beški

Dom kulture u Beški je danas višenamenski objekat i sadrži veliku salu sa 329 mesta, zatim plavu salu sa 100 mesta, disko salu za probe КUD-a, čitaonicu i kancelarijski prostor.

SLIKARKA Danica Jovanović-poznata BEŠČANKA koja je streljana zbog rodoljublja

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram