Prvo privatno zabavište u Inđiji 1900.godine

Rad sa decom predškolskog uzrasta u Inđiji je započeo u privatnom zabavištu 1900. godine. Kao prva učiteljica navodi se Katica Posavac koja je otvorila zabavište za malu decu u svom domu. Zabavište je pohađalo ukupno 30 mališana, od toga četrnaest dečaka i šesnaest devojčica. Posle deset godina rada u privatnoj ordinaciji, o ovom zabavištu počinje da se stara opština. Dvadesetih godina prošlog veka u Inđiji je radilo i konfesionalno zabavište i bilo je smešteno u većoj porodičnoj kući sa prostranim dvorištem u ulici Džona Kenedija broj 8.

foto izvor: Turistička organizacija opštine Inđija 

U to vreme su konfesionalno zabavište pohađala nemačka, mađarska i srpska deca, a sa njima su , na nemačkom jeziku radile časne sestre. Uslovi za rad su bili teški, jer je u jednoj grupi bilo više od 50 dece, a ovo zabavište je radilo do oslobođenja Inđije. Posle Drugog svetskog rata, pri OŠ „Dušan Jerković“ organizovan je rad zabavišne grupe, a tokom pedesetih i šezdesetih godina broj grupa se povećavao, ali su one i dalje postojale u okviru škola. Godine 1978. je osnovana Predškolska ustanova, koja je dobila ime po narodnom heroju Bošku Buhi, ne kao samostalna ustanova, nego kao OOUR zajedno sa školama, u sastavu Radne organizacije „Podunavski partizanski odred“.

foto izvor: Turistička organizacija opštine Inđija 

U to vreme broj radnika u predškolskoj ustanovi je bio osamnaest i to pet vaspitačica, četiri negovateljice, tri radnika na tehničkim poslovima i šest radnika na administrativnim poslovima. Direktor novoosnovane ustanove je bila vaspitačica Boja Banjac, koja je tu dužnost obavljala do 1987. godine, a zatim ponovo od 1994. do 1999. godine.

Prvi namenski građen dečiji obejkat otvoren je 1978. godine sa 200 mesta za decu od jedne do sedam godina starosti. Nakon deset godina, 1988. godine, Inđija dobija još jedan objekat istog kapaciteta, a davne 1974. godine izgrađen je objekat u Beški, kapaciteta 120 mesta. Tih godina počinju da se koriste i drugi prostori poput škola i mesnih zajednica za rad vaspitnih grupa na seoskom području. Otvaranjem prvog namenski građenog dečijeg objekta u Inđiji se formiraju  se vaspitne grupe celodnevnog boravka i vaspitne grupe poludnevnog boravka.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *