Pazova Inđija | Vesti

BUDITE PRVI INFORMISANI…

PRVI SVETSKI RAT: Izložba ,,Oružje naših pobeda 1914-1918″ u KC Inđija

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu, Kulturni centar Inđije je zajedno sa Opštinom Inđija, pripremio izložbu „ORUŽJE NAŠIH POBEDA 1914 – 1918.“ iz zbirke Memorijalnog muzeja bitke na Drini, autora Branislava V. Stankovića.

 

Izložba „Oružje naših pobeda 1914 – 1918.“ nastala je na osnovu istoimene knjige autora izložbe koji je svojim tridesetogodišnjim istraživačkim radom uspeo da sabere među korice kompletno naoružanje koje je koristila srpska vojska tokom četiri godine Velikog rata. Izložba predstavlja najdetaljniju postavku pešadijskog naoružanja srpske vojske korišćenog u Prvom svetskom ratu. Predstavljene su sve puške, bajoneti, ručne i tromblonske bombe, mitraljezi, revolveri i pištolji, službena municija. Poseban značaj izložbi daju artiljerijska oruđa u naoružanju srpske vojske, kao i nabavka municije za brzometne poljske topove.

 

 

O autoru,

Branislav V. Stanković rođen je 1967. godine u Mačvanskoj Mitrovici. Preko 30. godina bavi se istraživanjem istorijata naoružanja i opreme vojske Kneževine i Kraljevine Srbije. Autor je većeg broja stručnih tekstova iz oblasti naoružanja i vojne istorije u domaćim i stranim publikacijama. Preko dvadeset godina radio je kao kustos Narodnog muzeja u Šapcu.

 

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 2. novembra u 14 časova u Maloj sali Kulturnog centra Inđija i trajaće do 16. novembra 2020. godine.

 

Molimo posetioce da se pridržavaju propisanih mera zaštite – nošenja maski i poštovanja propisane distance.

 

Ulaz na izložbu je slobodan.

 

Podelite sa prijateljima: