Naseljeno mesto Surduk je selo na desnoj obali Dunava u opštini Stara Pazova udaljeno oko 40 km severno od Beograda.

Selo je nastalo u Dunavskoj ulici koja je nasledila suvu lesnu dolinu koja se spušta prema koritu Dunavu.

Surduk je turska reč i znači provalija, a ime označava provaliju blizu Dunava, na čijoj uzvišenoj obali selo leži. U antičko doba mesto je bilo poznato kao Rittium.

Naselje je razvijano na uzvišici pored Dunava, što ga je sačuvalo od poplava. Pravoslavna crkva u centru sela Svetog Oca Nikolaja je podignuta 1816. godine.

Krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka selo je imalo izuzetan razvoj i u tom periodu je dobilo izgled kakav i danas poznajemo.

U drugoj polovini 20.veka dolazi do stagnacije, zbog migracije stanovništva u gradove. U poslednjih dvadesetak godina dolazi do novog razvoja razvoja sela u svakom smislu.
Broj stanovnika u ovom živopisnom selu je u konstantnom porastu u poslednjih dvadeset godina, od 1253 stanovnika koliko je bilo 1991.preko 1589 stanovnika 2002. godine, do danas se ovaj pozitivni trend nastavlja.

Uslovi za rast i širenje sela leže u njegovom povoljnom položaju, pored Dunava, sa živopisnim krajolikom, prijatnom seoskom atmosferom i razvijenom poljoprivredom.


Naseljeno mesto Surduk čuveno je po “Fijakerijadi” na kojoj se okuplja veliki broj ljubitelja konja i fijakera iz svih krajeva. Manifestacija se organizuje svake godine krajem septembra uz podršku Turističke organizacije i opštine Stara Pazova.
U novije vreme Surduk postaje turistički centar opštine.

Pogodni tereni za lov i ribolov, obala Dunava, prijatan seoski ambijent sa kafanama i restoranima, i najnoviji sportsko-turističko-rekreativni kompleks bazena „Horizonti“ pružaju velike mogućnosti za razvoj ove privredne grane.

Izvor i foto: Opština Stara Pazova

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: