PRO POET 2018: Inđija će od petka ugostiti književnike iz celog sveta

Drugi Međunarodni književni festival „Pro poet Inđija 2018“ biće organizovan od 01.do 05.juna u Inđiji. Očekuje se veliki broj književnika iz zemlje i inostranstva, a festival će biti održan na nekoliko lokacija u gradu.

Organizatori Međunarodnog festival “Pro poet Inđija 2018” su Kulturni centar, Narodna Biblioteka “Dr Đorđe Natošević” i Udruženje “Moj Srem” uz podršku “Udruženja književnika” Srbije, a sve pod pokroviteljstvom opštine Inđija.

S obzirom da je ovo druga godina kako se organizuje književni festival, u Inđiji najavljuju još bolji program i učešće velikog broja književnika iz zemlje i regiona.

-Cilj festivala jeste da se Inđija pozicionira na kulturnoj mapi Srbije i regiona kao opština koja afirmiše književnost i umetnost, kao i predstavljanje književnika iz zemlje i inostranstva.

Želimo da negujemo srpsku književnost ali isto tako da razmenimo iskustva za drugim zemljama rekla je Ružica Jovanović, direktorica Kulturnog centra Inđija i istakla:

PROČITAJTE JOŠ: Nova investicija u Inđiji-70 radnih mesta

-Važnost Međunarodng književnog festival će se pokazati u godinama koje su pred nama jer festival ima istorijski, nacionalni, kulturni i naučni značaj za opštinu Inđija i njene građane.

Foto: Ružica Jovanović, direktorica KC

Pored domaćih, na festivalu će se okupiti pisci iz celog sveta kao i srpski pisci koji žive i stvaraju u inostranstvu. Svečano otvaranje je zakazano za 01.jun u 19 časova u Kući Vojnovića, a festival će otvoriti Milovan Vitezović koji je i dobitnik nagrade „Gran pri Pro poet“.

Drugog dana festivala 02.juna najavljena je konferencija pod nazivom “Veliki gospodin Dunav”, a u večernjim časovima književno veče u Biblioteci.

-Velika nam je čast što smo i ove godine deo organizacije ovako velikog festivala. Naša ustanova je uzela učešće u dva velika događaja. Prvi je u subotu 02.juna u 19 časova pod nazivom „Književni meridijani“ gde ćemo publici predstaviti inostrane ali i naše zavičajne pisce. Drugi događaj će biti u ponedeljak 04.juna takođe u 19 časova sa istom idejom istakla je Branislava Tanasić, direktorica Narodne biblioteke “Dr Đorđe Natošević”.

Od zavičajnih autora na festivalu će se predstaviti: Vesna Čortan, Živan Pašić, Nada Ćalić, Olivera Kotrljanović, Aleksandar Mijalković Šaca, Ana Berta, Marko Pavković i Predrag Banjeglav.

U nedelju 03. juna u velikoj Sali Kulturnog centra je zakazano gala književno veče pod nazivom „Međunarodni književni miting“ na kojem će se predstaviti oko 40 autora iz zemlje i inostranstva.

Poslednjeg dana festivala 04.juna od 12 do 14 časova pisci za decu će obići osnovne škole na teritoriji opštine Inđija: OŠ „Dušan Jerković“, OŠ „Petar Kočić“, OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Braća Grulović“ Beška, OŠ „22.jul“ Krčedin, OŠ „Slobodan Bajić Paja“ Novi Karlovci, OŠ „Dr Đorđe Natošević“ Novi Slankamen, OŠ „Branko Radičević“ Maradik i OŠ „Ruža Đurđević Crna“ Čortanovci.

Kako je na kraju istakao direktor i idejni tvorac festivala Miodrag Jakšić ova festivalska godina je donela dva potpuno nova programa.

-Potpuno su integrisani zavičajni pisci što je veoma važno za inđijske pisce i njihovo dalje stvaralaštvo kao i saradnja sa kolegama iz inostranstva. Takođe je važno napomenuti posete osnovnim školama, kada će pisci razgovarati sa decom i to će zaista biti jedan prelepi program kaže Jakšić i ističe da će iduće godine biti uključene i srednje škole.

-Ove godine smo naš festival i opštinu Inđiju uključili u veliki međunarodni projekat „Veliki gospodin Dunav“, odnosno saradnju sa kolegama piscima iz podunavskih zemalja.

Prošle godine je prvi jedan takav skup organizovan u Slovačkoj, a ove godine u Inđiji, što nam je velika čast. Imaćemo priliku da upoznamo mnoge uticajne ljude iz sfere književnosti iz zemalja u regionu rekao je Jakšić i naglasio da će to doneti brojne bilateralne sporazume zemalja učesnica festivala.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *