PRISEĆANJA: Danas je 29. novembar- Dan Republike

 

Mnoge generacije rođene pre 80-ih godina prošlog veka sa nostalgijom se i danas sećaju velikog praznika Dana Republike ili 29. novembra. Veliki je broj jugonostalgičara koje ovaj datum asocira na neka bolja i lepša vremena.

Dan Republike se u „to vreme“ slavio dva dana, a često se spajao sa vikendom. To je bila prilika da se najsvečaniji dan provede u krugu porodice ili da se negde otputuje.

Na Dan Republike bio je običaj da se ne radi, te su ulice bile puste. Kako tradicija nalaže na današnji dan bio je nezaobilazan čuveni „svinjokolj“.

Mali đaci su polagali zakletvu, dobijali kape i marame i postajali pioniri.

Međutim, od raspada bivše SFRJ ovaj nekada najveći državni praznik prestale su da slave sve nekadašnje republike, a poslednja među njima je to učinila Srbija, gde je poslednji put ovaj datum obeležen 2001. godine.

Istorijske činjenice:

Na današnji 1943. na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu(BiH),u Drugom svetskom ratu udareni temelji nove, socijalističke Jugoslavije.

29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice – novembra 2002. 

Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

Takođe, Josip Broz Tito tada je proglašen za maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *