Prethodnih godina 90 najboljih pazovačkih đaka nagrađeno letovanjem na Krfu

Kako je epidemiološka situacija ove godine dozvolila putovanja na grčko primorje, Opština Stara Pazova nije zaboravila najuspešnije učenike osnovnih škola. I ove godine uz saradnju sa Patrijaršijom Srpske Pravoslavne crkve, četrnaest najboljih đaka (7 iz prošle i 7 iz ove školske godine) otputovaće na grčko ostrvo Krf krajem avgusta meseca u okviru projekta „Stopama naših predaka“.

Deca iz staropazovačke Opštine, koju su po ostvarenim rezultatima birala, nastavnička veća osnovnih škola, pridružiće se grupi od oko 50-ak talentovanih učenika iz naše zemlje, Republike Srpske i Crne Gore.

„Stopama naših predaka“ je jedinstveni konceptualni projekat koji kroz rad sa talentovanom decom, na edukativan i praktičan način obrađuje temu tradicije, jezika, pisma i kulture, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak naše vojske i naroda na ostrvu Krfu od 1916. do 1918. godine. Projekat vodi i realizuje zvanično glasilo SPC za decu „Svetosavsko zvonce“ od 2012. godine.

-Nagrada deci boravkom na Krfu ima za cilj da se, ovakvim gestom, pošalje poruka da se prepoznaje zalaganje i rad vrednih učenika, kao pozitivan primer u društvu i među mladima, kao vid ulaganja u budućnost i u generacije koje će uskoro biti važan faktor društva u celini, istakao je predsednik opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović na  održanom sastanku sa nagrađenim đacima i njihovim roditeljima.

 

Tokom trajanja projekta deca su smeštena u dečijem kampu. Koncept je takav da se jednog dana program odvija u kampu (radionice, istorijski bioskop, muzičke i pozorišne večeri, sportske aktivnosti, kvizovi), a svaki drugi se negde ide u obilazak kulturno – istorijskih spomenika i sprovode se akcije obnove i čišćenja postojećih i postavljanje novih spomen obeležja vezanih za događaje iz Prvog svetskog rata i života i rada naše države, vojske i naroda. Program dvonedeljnog boravka dece u kampu na Krfu objasnio je predstavnik Patrijaršije SPC, Dimitrije Stikić.

Deca za vreme svog boravka svakodnevno obilaze najlepše plaže ostrva Krf kao što su: Agios Gordios, Sidari, Kasiopi, Alati, Barbati, Guvija, Glifada. Život u kampu ima porodični duh i svi vode računa o kućnom redu i imaju konkretna zaduženja tokom boravka. Svo vreme u kampu su prisutni doktor, pedagog i čitav stručni tim, koji je na raspolaganju deci 24 sata. Ranije generacije nagrađivanih đaka govore kako su na ovom putovanju stekli nove prijatelje i zdrave životne navike tokom nezaboravnog doživljaja, kakav je bio boravak na Krfu.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *