POSLE TRI GODINE PREGOVORA: Japanski investitor stiže u Inđiju (VIDEO)

Japanska kompanija za proizvodnju pneumatika “Toyo tires” postala vlasnik 63 hektara zemljišta u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, poznatijoj kao Lokacija 15.

To je rezultat trogodišnjih pregovora ove kompanije sa Vladom Republike Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Opštinom Inđija a manifestovano putem potpisivanja ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije.

Ovim je i zvanično potvrđen dolazak jednog od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motorna vozila u Inđiju koji će u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300 hiljada kvadrata u osnovi.

VIDEO:

Kako se navodi u ugovoru, u fabrici Toyo Tires u Inđiji bi do 2023. trebalo da na neodređeno vreme bude zaposleno najmanje 523 radnika. 

– Ukupno ulaganje investitotora u materijalna i nematerijalna sredstva biće od 364 miliona evra, od čega najmanje 25% ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć – navodi se.

U odluci se navodi i da je se investitor „obavezao da novootvorena radna mesta povezana s investicijom, kao i investiciju zadrži na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta“.

naslovJedneVesti

Grupacija Toyo Tires širom sveta ima sedam fabrika za proizvodnju guma, kao i četiri pogona za proizvodnju autodelova.

Buduća fabrika u Inđiji biće centar za proizvodnju guma za evropsko i rusko tržište. Izgradnja tog pogona, podsetimo, trebalo je da startuje u aprilu, ali je rok pomeren zbog pandemije virusa covid-19.

Navedena investicija je projekat od značaja za Republiku Srbiju, a naročito za „privrednu sliku“ opštine Inđija. Investitor će do kraja 2023. godine uložiti 364 miliona evra u pogone i opremu.

Koliko su pregovori i „borba“ za dolazak japanskog investitora bili neizvesni pokazuje podatak da su pregovori trajali tri godine i da je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje za ovu investiciju.

Najveći konkurenti Inđiji bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj.

Potpisivanje ugovora sa “Toyo Tires-om” predstavlja veliku pobedu Inđije i Republike Srbije jer, osim ekonomskog aspekta, dolazak japanskog investitora ima širi politički i bezbednosni značaj, naročito imajući u vidu geostrateški položaj naše zemlje i izazove sa kojima se suočavamo.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Inđija-Opština napretka i prosperiteta“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *