Zajedničkim sredstvima Ministarstva turizma i omladine i Opštine Inđija planinarski dom „Kozarica“ u Čortanovcima potpuno je rekonstruisan, i to nakon čak 70 godina, odnosno od kako je izgrađen.

U objektu je zamenjena stolarija, rekonstruisani su zidovi i podovi, postavljene su pločice, izgrađena je nova vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža, kao i prečistač otpadnih voda.

Otvaranju planinarskog doma U Čortanovcima prisustvovao je državni sekretar u ministartsvu Uroš Kandić, koji je istakao spremnost države da ulaže u planinarske objekte u ovom delu Nacionalnog parka „Fruška gora“.

„Podržavamo ideju lokalne samouprave da se u Čortanovcima napravi biciklistički kamp i sportsko-rekreativni sadržaji, što bi moglo da bude obuhvaćeno projektom Vlade Republike Srbije u vezi sa obnavljanjem Podunavlja“, rekao je Kandić.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izrazio je zadovoljstvo što će ovaj dom biti na raspolaganju planinarima i rekao da je cilj da se ljubiteljima prirode obezbedi potpuni užitak, najavljujući nova ulaganja.

„Mi smo preuzeli obavezu da obezbedimo uređenje puta, koje nije bilo moguće tokom izgradnje pruge, a takođe ćemo opremiti ovaj prostor neophodnim nameštajem“, rekao je Gak.

„Kozaricom“ će upravljati Planinarsko društvo „Železničar“ iz Inđije koje planira niz novih sadržaja, pre svega, kroz saradnju sa Planinarskim savezom Srbije, koje je već zakazalo u Čortanovcima sednicu Skupštine saveza.

Planinarski dom „Kozarica“ je dom na najnižoj nadmorskoj visini u svetu, od 84 metra, planinari kažu jedini u koji se silazi, a ne penje, a lepota tog dela Dunava obgrljenog čortanovačkom šumom pleniće posetioce tokom cele godine.

VIDEO:

(2) PLANINARSKI DOM “KOZARICA” U ČORTANOVCIMA U NOVOM RUHU 28.07.2023. – YouTube

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Opština Inđija-priča o uspehu“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: