PAKETI MERA DRŽAVE Pet milijardi evra za oporavak srpske ekonomije

Cilj paketa mera za podršku države privredi pogođenoj pandemijom COVID 19, jeste da se očuva kičma ekonomije i da što manje privrednika bude ugroženo, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Paket ekonomskih mera vredan pet milijardi evra je sveobuhvatan i odmeren program u koji je implementirano čak 80-90 odsto predloga koje je posredstvom Privredne komore Srbije, dostavila poslovna zajednica, ocenio je Čadež gostujući na TV Pink.

„U ime privrede, PКS zahvaljuje Predsedniku Srbije i Vladi Srbije što su imali sluha za realne potrebe privrede“, istakao je predsednik komore i dodao da je program dublji od mera EU, jer želimo da pomognemo najugroženije i očuvamo kičmu ekonomije.

„Minimalac za mikro i mala preduzeća i preduzetnike daje sigurnost da se očuva sistem. Nismo imali veliki talas otpuštanja, privrednici su odmereno reagovali iako su neki sektori potpuno devastirani jer nemaju nikakvih prihoda“, navodi Čadež.

Cilj je, po njegovim rečima, da se sačuvaju ljudi, da trenutna situacija što kraće traje, da sledimo mere vlade, da se što pre vratimo u normalne tokove i da privrednici mogu da planiraju buduće poslovanje.

Predsednik PКS je kao značajne mere istakao garancije koje će država davati za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, zatim korporativne obveznice koje će izdavati veća preduzeća, kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Кovačević objasnio je da program obuhvata tri paketa mera, poreske olakšice, direktnu pomoć kompanijama kroz pun minimalac za mikro, male i preduzetnike i polovinu minimalca po zaposlenom za srednja i velika preduzeća. Treći paket mera obuhvata finansiranje likvidnosti preduzeća, bilo preko garantnog fonda države, bilo preko banaka.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstaviće paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije koronavirusa u utorak, 31. marta, u 16 časova, u Palati Srbije, Bulevar Mihajla Pupina 2, istočni ulaz.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram