Opština Stara Pazova priprema još jednu radnu zonu Stari Banovci -jug

Za period do 2025. godine, predviđa se smanjenje ukupnih poljoprivrednih površina opštine Stara Pazova, što je rezultat bilansa novih površina za građenje i vraćanja neaktiviranih površina namenjenih građenju poljoprivredi kažu u lokalnoj samoupravi.

S tim u vezi, Opština Stara Pazova planira da u narednom periodu investitorima stavi na raspolaganje prostor sa severne strane puta Vojka-Nova Pazova-Stari Banovci i oformi novu radnu zonu Stari Banovci Jug.

Ovo je predviđeno planom detaljne regulacije, koji je stavljen na rani javni uvid.

Prema rečima nadležnih u Staroj Pazovi izuzetan geo-strateški položaj ključan je za ovu lokaciju, kao i mogućnost proširenja planirane industrijske zone.
Reč je o lokaciji za koju se raspiruju investitori ali i vlasnici parcela te je iz tog razloga važno izraditi Plan detaljne regulacije.
Prostor obuhvaćen planom je u postojećem stanju najvećim delom poljoprivredno zemljište, koje će planom dobiti novu namenu. Kroz plan će biti definisano građevinsko zemljište, biće utvrđene linije regulacije i nivelacije i pretežna namena površina.
Površina plana iznosi 54,75 ha a osnovnu postojeću podelu čine: javne površine (koridor puta Stari Banovci-Vojka i nekategorisani putevi) i ostalo zemljište (poljoprivredno zemljište).
Oživljavanje industrije i sekundarnih delatnosti i tržišna valorizacija zatečenih fizičkihkapaciteta, kompleksa i zona, predstavlja jedan od ciljeva privrednog razvoja.
Gransku strukturu industrije u opštini Stara Pazova čini metaloprerađivačka, prehrambena, drvna industrija i izrada predmeta od plastičnih masa. Višedecenijska prednost privrede Opštine je visoko učešće privatnog sektora u privrednoj strukturi, u okviru koga su mnogi kapaciteti prerasli iz zanatskih u industrijske.
Кoncepcija razvoja industrije na prostoru opštine Stara Pazova podrazumeva dalji razvoj industrije, transporta i skladištenja u prostorno grupisanim celinama – radnim zonama, postojećim i planiranim, kaoi razvoj manjih proizvodnih i poslovnih objekata po naseljima.
Prioretetni razvojni kompleksi u narednom periodu jesu: prerada metala i nemetala, industrija električnih i optičkih uređaja, prehrambena industrija i robno-transportni centri.
”Radne zone Opštine (van građevinskih rejona naselja) u kojima će se u narednom periodu obavljati industrijska i privredna delatnost su:
-Južna radna zona,
– Centralna radna zona,
-Multifunkcionalna zona Stara Pazova – ”Sever”
-Multifunkcionalna zona Stara Pazova – ”Jug”
-Radna zona u k.o. Stari Banovci – ”Sever”,
-Radna zona u k.o. Stari Banovci – ”Jug”,
-Radna zona u k.o. Stara Pazova.

Rani javni uvid održan je u trajanju od 15 dana, od 06. novembra do 20. novembra 2020. godine u zgradi Opštinske uprave opštine Stara Pazova, kancelarija broj 21, u Staroj Pazovi, ulica Svetosavska br.11, odnosno objavljen na internet stranici Opštine Stara Pazova.

Odeljenje za urbanizam i građenje, kao nosilac izrade ovog plana, organizuje Rani javni uvid u cilju upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, mogućim rešenjima za urbanu obnovu, kao i efektima planiranja.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Opština Stara Pazova-Lider zapošljavanja u Sremu“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *