Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je broj vozila koji prolazi kroz naplatne rampe u Srbiji skoro udvostručen u odnosu na 2012. i da je korišćenje elektronske naplate putarine (tagova) najbolji način da se izbegnu gužve na naplatnim rampama.

Vesić je u Staroj Pazovi, gde je prisustvovao puštanju u saobraćaj proširene i obnovljene naplatne stanice Stara Pazova na auto-putu ka Novom Sadu i Subotici, rekao da su upravo iz tog razloga ove godine prvi put uvedene različite cene za putarine za one koji plaćaju elektronski i one koji plaćaju direktno.

“Na ovoj naplatnoj rampi preko 52 odsto svih automobila elektronski plaćaju putarinu. Кada dođete na naplatnu rampu, uvek imate veću gužnu tamo gde se plaća novcem. Ako više od 50 odsto vozila koristi tag, to znači da su tagovi mnogo propusniji i omogućavaju da se brže prođu rampe”, objasnio je Vesić.

Кao je rekao, od početkom juna svi koji imaju tagove, i koji se prebace na postpeid i vežu ih za platnu karticu, moći će da koriste srpske tagove u Severnoj Makedoniji, kao što će i makedonske moći da koriste u Srbije.

Takođe, kaže on, blizu smo dogovora oko toga sa Hrvatskom i BIH, a veruje da će uskoro srpski tagovi važiti u većini susednih zemalja.

Ministar je istakao da na naplatnoj rampi Stara Pazova postoji ukupno 17 prolaza, a od čega je urađeno osam novih.

“Ovo je druga naplatna rampa po broju automobila. Preko ove naplatne rampe prođe oko 30.000 vozila dnevno i oko 12 miliona godišnje, a preko Vrčina 35.000 dnevno i oko 15 miliona godišnje. U prošloj godini je kroz sve naplatne rampe prošlo ukupno 68.5 miliona automobila, a 2012. 34,4, tako da imamo dupliran broj automobila”, naglasio je ministar.

Istakao je i da je prihod mnogo veći, jer su prošle godine prihodovali 36 milijardi dinara, dok je 2012. godine prihod od naplate putarine iznosio 14 milijardi dinara.

“Mi ćemo u ovoj godini otvoriti nove naplatne rampe na Кoševu, i nekoliko njih na Moravskom koridoru, koje neće naplativati putarinu do oktobra. Na tih sedam novih naplatnih rampi očekujemo više zaposlenih koji će raditi, kao i veći prihod”, poručio je Vesić.

Dodao je da Stara Pazova prva od 26 naplatnih rampi koje će biti proširene.

“Trenutno radimo proširenje naplatnih rampi Požarevac i Smederevo, i one će biti gotove do 30. juna. U toku su radovi na proširenju naplatnih rampi Aleksinački rudnici, Aleksinac, Ćuprija, Paraćin i Bačka Topola. Ukupno ćemo proširiti 26 naplatnih rampi i time omogućiti da se mnogo brže prolazi, i na nekim od manjih naplatnih rampi omogućiti da postoji poseban kanal za elektronsku naplatu vozila”, naveo je Vesić.

Кako je rekao, vema je važno da se reši izlaz prema Mladenovcu kod Malog Požarevca koji je problematičan za sve iz tog kraja, jer je jedan od najvećih čepova, a krenuće se sa radom na njemu čim se reše imovinsko-pravni problemi.

“Svaka nova naplatna rampa imaće nosače za solarne panele. Mi, inače, mnogo dajemo kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, trenutno nam je u toku tender za 10 punjača za elekrične automobile. Izmenom i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, uvešćemo obavezu da svaka pumpa na određen broj pištolja za punjenje gorivom, moraju da imaju određen broj punjača za električne automobile, pa će njihov broj biti drastično povećan, jer je budućnost u električnim automobilima i sve više će biti takvih automobila”, rekao je Vesić.

Dodao je da sa Putevima Srbije rade na izradi studije o postavljanju solarnih panela duž auto-puta, koji bi istovremeno bili solarni paneli i zaštita od buke.

Naglasio je da Srbija ima skoro 1.000 kilometara postojećih auto-puteva, a da se gradi prvi pametni auto-put i to je Moravski koridor.

“Zajedno sa Telekomom Srbije, srpskim univerzitetima i našim institutima, pripremamo projekat u kome ćemo sve postojeće auto-puteve pretvoriti u pametne auto-puteve. U okviru Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, predviđeno je da svaka nova linijska infrastruktura, bez obzira da li je drumska ili železnička, mora da ima i optičke kablove. Jednostavno, uvešćemo pravilo da svaka nova infrastuktura mora da bude građena kao pametna infrastruktura”, istakao je Vesić.

On je dodao da se na taj način spremamo za budućnost kada će, kako je rekao, automobili sami komunicirati sa putem.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: