OBELISK KAO SIMBOL SLOBODE Spomenik bitke kod Slankamena

20.000 Austrijanaca pod zapovedničkom palicom markgrofa Badenskog i 10.000 Srba kojima je zapovedao podvojvoda Jovan Monasterlija, sukobili su se 19. avgusta 1691. godine kod Slankamena sa nadmoćnom turskom vojskom. Bila je to jedna od najvažnijih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju.

Između Starog i Novog Slankamena, na brdu Mihaljevci, tog avustovskog dana došlo je do sukoba između austrijske i turske vojske. Ovo je jedna od značajnijih bitaka Velikog bečkog rata (1683−1699) koji je označio prekretnicu u austro-turskim odnosima i kraj vladavine Osmanlija u Panoniji.

Iako brojčano slabija, pobedu je izvojevala austrijska vojska a u bici je pored mnogih osmanskih vojnika poginuo i predvodnik turske vojske veliki vezir Mustafa Ćuprilić.

Trijumfu austrijske vojske u velikoj meri doprinelo je i učešće oko 10.000 vojnika srpske milicije pod zapovedništvom podvojvode Jovana Monasterlije.

Obelisk posvećen ovoj bici, visok 16 metara, podignut je 1892. godine na visu iznad Slankamena. Tom je prilikom orkestrom dirigovao Stevan Mokranjac, a sam spomenik krase stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

Oni glase: “I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignuti smrću neumrlim”.

Turistička organizacija opštine Inđija je postavila putokaze  i novu obostranu info tablu, kako bi svi turisti koji žele da osete dah istorije na brdu kod Slankamena, mogli lakše da dođu do spomenika.

Ove godine planirano je parterno uređenje spomenika.

-Planirani radovi podrazumevaju hortikulturno uređenje platoa i opremanje osnovnim mobilijarom (klupe, kante za smeće i dr.) kako bi se stvorili uslovi za prijatniji boravak posetilaca na ovom lokalitetu kaže Maja Bošnjak direktorica Turističke organizacije opštine Inđija i navodi:

-Кako se radi o nepokretnom kulturnom dobru od izuzetnog značaja, od pomenutog Zavoda prethodno su pribavljeni uslovi za izvođenje radova na uređenju, na osnovu kojih se pristupilo projektovanju.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram