U Banja Luci je danas potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Republike Srbije“ između Javnog preduzeća „SRBIJAGAS“ i preduzeća „GAS-RES“, a taj dokument potpisali su generalni direktor SRBIJAGASA DUŠAN BAJATOVIĆ i direktor „GAS-RES“-a ĐURO GLAMOČIĆ. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske PETAR ĐOКIĆ.

Budući gasovod, kako je definisano ovim Sporazumom, gradiće se na pravcu granica Republike Srbije i Bosne i Hercegovine-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad.

Osnovni cilj Sporazuma jeste priključenje Republike Srpske i BiH na gasovodni transportni sistem u Republici Srbiji, kao i na projekat „Balkanski tok“.

Predmet Sporazuma je zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Inđija-Mačvanski Prnjavor- Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad.

Dužina gasovoda na teritoriji Republike Srbije iznosiće oko 90 kilometara, a na teritoriji Republike Srpske oko 320 kilometara. Planirano je da kapacitet ovog gasovoda bude 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Vlada Republike Srpske opredelila je preduzeće „Gas-Res“ za nosioca aktivnosti na realizaciji projekta na teritoriji RS. Saglasno tome, ovim Sporazumom dve gasne kompanije započinju aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: