Press "Enter" to skip to content

NAŠI HEROJI: Iz arhive Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Inđiji

Poznata je činjenica da su krajem 19.veka Nemci živeli na teritoriji inđijske opštine, ali je malo poznato da su upravo u tom periodu, tačnije 29. avgusta 1887. godine, osnovali prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo u Inđiji koje se nalazilo na šetalištu u ulici Vojvode Stepe na sadašnjoj lokaciji Trejdjunik centra.

Foto: Vatrogasni dom izgrađen 1969. godine

Nakon rata, ono se održalo i nastavilo da funkcioniše. U to vreme se uz opštinsku zgradu nalazio toranj sa zvonom koje je očuvano do danas i nalazi se u zgradi Vatrogasnog doma. 1907. godine donirala jedna Nemica iz Jakova.

Foto: Zvono sa početka 20. veka

Zvono je nakon Drugog svetskog rata preneto u Tehničku školu „Mihajlo Pupin“ gde se dugo godina nalazilo.

Potom je sporazumom škola dobila novo zvono, a postojeće je prebačeno u prostorije Vatrogasnog doma u kojem se nalazi i stara oprema iz perioda osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Pre nego što je izgrađena zgrada Vatrogasnog doma i formirana profesionalna jedinica vatrogasaca sedište DVD-a se nalazilo u Inđiji u Novosadskoj ulici na lokaciji poznatoj kao Bikara.

Taj objekat je dat Agrouniji, a vatrogasni savez Inđije je dobio zemljište na današnjoj lokaciji u Dunavskoj ulici.

Objekat Vatrogasnog doma je izgrađen 1969. godine a već naredne godine je bio u funkciji, da bi 1975. iz Saveza i DVD-a bila oformljena opštinska profesionalna vatrogasna.

Foto: Arhiva Dobrovoljno vatrogasno društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo broji ukupno 350 članova sa svim seoskim ograncima,  samo u Inđiji 94 člana.

Opštinski vatrogasni savez Inđija ima sedam ogranaka, u Inđiji, u Novom Slankamenu gde je jako dobro organizovano i često interveniše, zatim u Novim Karlovcima, Maradiku, Čortanovcima, Ljukovu i Beški.

Dobrovoljno vatrogasno društvo je 2017. godine obeležilo veliki jubilej 130 godina postojanja.

Dobrovoljci kao manji grad

Opštinski dobrovoljni savez Inđije je deo Vatrogasnog saveza Srbije,  u našoj državi ima preko 320 dobrovoljnih društava. U proseku od 15.000 do 18.000 ljudi su članovi nekog od društva.

 

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram