Na tromeđi sremskih opština, Inđije, Iriga i Sremskih Karlovaca i nadomak manastira Krušedol smestilo se fruškogorsko naselje Banstol.

Iako se u nekadašnjoj „vikend zoni“ podnožja Fruške gore, gde je u zlatno doba „socijalističkog samoupravljanja“ niklo 7-8.000 vikendica, u prethodne dve decenije nastanilo mnogo porodica (oko 3.000 meštana), uglavnom izbegličkih, zvanično se ovaj deo naselja i dalje tretira kao vikend-naselje i nema status mesne zajednice.

Foto: Fruškogorsko naselje na tromeđi tri opštine

Mesto gde se ukršta ruža vetrova, gde je svaka biljka melem i lek, dom je mnogih porodica iz okolnih gradova.

Prošle godine meštani Banstola dobili su novu saobraćajnicu jer je rekonstruisan put Banstol-Sremski Karlovci, te je sada uspostavljena mnogo bolja veza sa Inđijom i Novim Sadom.

Kako kažu nadležni u Inđiji naredni korak jeste da do ovog naselja stigne i voda.

Foto: Dobili modernu saobraćajnicu

Pre četiri godine žitelji Banstola koji u najvećem delu čine prognanici iz Hrvatske i delova Bosne i Hercegovine pokrenuli su akciju da se u njihovom naselju podigne prva bogomolja posvećena žrtvama „Oluje“ i stradalima u ratovima devedesetih.

Međutim, umesto prvobitne zamisli da se izgradi mala crkva brvnara na Banstolu niče velelpni hram posvećen Blagoj Mariji, a koji je popularno nazvan „Putinova crkva“.

Foto: Crkva Blage Marije

Hram se gradi po uzoru na rusko-srpski hram Svetog Nikolaja čudotvorca u Sofiji. Na taj način biće još jednom pokazano jedinstvo ruskog i srpskog naroda.

Kako je istakao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, Banstol je naselje koje velikim delom pripada opštini Inđija i lokalna samouprava će se potruditi da meštanima obezbedi dobre uslove za život.

-Dobijamo jednu prelepu svetinju na Banstolu, koja se svojim nesvakidašnjim izgledom izdvaja od mnogih fruškogorskih manastira. Opština Inđija je dala svesrdnu podršku izgradnji hrama, ali je najvažnije reći da je Sremska Eparhija obezbedila gotovo sva sredstva za njegovu izgradnju pre početka radova kaže Gak i dodaje:

-Mi ćemo priključiti naselje na vodovod i uraditi niz drugih stvari neophodnih za normalan život ljudi koji žive na Banstolu. Pomoći ćemo maksimalno, koliko god je u našoj mogućnosti poručuje predsednik.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: