NAŠE SVETINJE Hram svetog Oca Nikolaja u Vojki potpuno obnovljen

Svečanom liturgijom u Hramu svetog Oca Nikolaja u Vojki ozvaničena je konačna obnova ove crkve.

Nakon što su u proteklih nekoliko godina sprovedeni radovi na iskorenjivanju vlage iz zidova, ugrađivanju novih vrata i prozora, promeni krova, uređenju spoljašnjosti Hrama i ograde oko njega , na red je došlo i uvođenje podnog grejanja.

Liturgiju je služio Vladika sremski Vasilije u sadejstvu sa sveštenicima Eparhije sremske.
Pred punim hramom dodeljen je Orden Svetog Arsenija Sremca načelniku opštinske uprave Vladimiru Jovanoviću za poseban doprinos u obnavljanju Hrama.

VOJKA: Selo vetrenjača i naselje gde su se odmarali putnici od Beča do Carigrada

Orden Svete majke Angeline dobile su tri majke iz Vojke koje imaju troje ili više dece. To je odlikovanje koje je eparhija Sremska ustanovila pre desetak godina kao simbol mnogorodstva i prosperiteta.

Događaju je prisustvovao i predsednik opština Đorđe Radinović koji je izjavio da su crkve centralni objekti u svim naseljima staropazovačke opštine, da pored verskog imaju i arhitektonski značaj i da je srećan što su gotovo svi temeljno rekonstruisani i završeni u proteklih nekoliko godina.

O CRKVI

U spisima iz 1578. godine, pominje se jedan sveštenik, što navodi na pretpostavku da je u tom periodu na tom prostoru postojala manja crkva.

Vojčani svoju prvu crkvu od tvrđeg materijala grade 1727. godine, koja je osveštana 1732. godine, i koja je nosila naziv Svetog Oca Nikolaja.

Crkva Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja sazidana je 1857. godine, i građena je po uzoru na mnoge stare crkve klasičnog stila. U svom vlasništvu, crkva poseduje stare crkvene knjige za bogosluženje koje datiraju iz XVII i XVIII veka.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram