NAŠA PREPORUKA: Ne propustite ova mesta u inđijskoj opštini

ČORTANOVAČKA ŠUMA

Čortanovci, poznato izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, predstavljaju interesantno seosko naselje smešteno na samoj obali Dunava.

Foto: Čortanovačka šuma

Pored priprodnih vrednosti i lepota, to je prostor bogat i kulturno-istorijskim spomenicima: ostaci naselja iz neolita, ostaci rimskog utvrđenja, sveti izvor Savinac na kome je boravio Sveti Sava na svom putovanju do Koviljskog manastira i Vila Stanković – vila kraljevskog namesnika Radenka Stankovića.

Ovo slikovito naselje može se pohvaliti jednom od najlepših plaža na ovom delu toka Dunava, atraktivnim peščanim sprudovima i ostrvima, prirodnim ambijentom Mihaljevačke šume.

KRČEDINSKA ADA

Ada se nalazi na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina , na površini od oko devet kvadratnih kilometara i obalom dugačkom oko deset kilometara.

Foto: Krčedinska ada

Nekoliko stotina konja, podolskih goveda, balkanskih magaraca, mangulica i drugih životinja slobodno šetaju ostrvom.Ada predstavlja rezervat za očuvanje genetskih resursa domaćih životinja.

Adu u toku leta posećuju i neke divlje životinje koje dođu kopnom ili preplivaju na ostrvo, tako da je moguće pronaći šakale, divlje svinje, jelene i divlje patke.

CRKVA SVETOG NIKOLE

Crkvu Svetog Nikole u Starom Slankamenu je 1468. godine prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk i ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Prvi put se pominje 1501. godine u zapisu četvorojevanđelja Pivskog manastira. Tokom vremena, crkva je pretrpela veće izmene. Svoj sadašnji izgled dobila je u 18. veku, posle mnogobrojnih obnova.

To je najstarija crkva u Fruškogorju i jedna od najstarijih u Sremu. Iako je dograđivana i doterivana i danas predstavlja veliku kulturnu i istorijsku vrednost koja se ogleda u tome što predstavlja obrazac prema kome su građene crkve u Sremu, među kojima je najpoznatija manastirska crkva Krušedola.

JARKOVAČKO JEZERO

Na južnim padinama Fruške gore duž sela Jarkovci prostire se prelepo jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem potoka sa ciljem navodnjavanja okolnih njiva.

Jezero je širine oko 300 metara i dužine oko dva kolometra a prostire se na površini od 35 hektara.

Na jezeru se nalazi brana dugačka blizu 200 metara visoka 12 metara.

S obzirom da se naslanja na selo, jezero je pogotovo tokom lepih dana svojevrsna atrakcija za ljubitelje prirode, pogotovo za pecaroše.

Udaljeno je svega 5 kilometara od Inđije, a pre desetak godina izgrađen je i novi put koji povezuje selo sa Inđijom, te rekreativci i biciklisti često dolaze na jezero.

Zbog prirodnog ambijenta ovde su stanište našle mnoge životinje( uglavnom ptice), a jezero je bogato ribom.

Na kraju sela, na samoj obali jezera, nalazi se i letnjikovac grofa Pajačevića koji je izgrađen početkom 20. veka i predstavlja svojevrsnu atrakciju za sve koji se nađu u ovom kraju.

VINARIJA U TURSKOM KUPATILU

Samo objekat u kojem se nalazi vinarija ima dugu istoriju i neobičnu priču. Radi se o jednom od dva sačuvana turska kupatila severno od Save i Dunava. Jedno se nalazi u Baču, a drugo upravo ovde u Starom Slankamenu.

Svi posetioci koju dođu ovde imaju priliku da se susretnu sa istorijom ovih krajeva, jer se na ovom mestu nalaze ostaci turskog kupatila-hamama koji je star gotovo pola milenijuma.

Foto: Vinarija u turskom kupatilu

Taj hamam je sticajem okolnosti sačuvan do današnjih dana jer je sama kuća u kojoj je smeštena vinarija sazidana pre 250 godina, odnosno 1769. godine i u to vreme je bila Župni dom Katoličke crkve. Prilikom zidanja kuće zidovi hamama su maksimalno iskorišćeni i poslužili su kao temelj.

SLANKAMENAČKI OBELISK

Obelisk posvećen Slankamenačkoj bici, visok 16 metara, podignut je 1892. godine na visu iznad Slankamena. Tom je prilikom orkestrom dirigovao Stevan Mokranjac, a sam spomenik krase stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

Oni glase: „I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignuti smrću neumrlim“.

Sa ovog mesta pruža se neverovatan pogled na vinograde.

Foto: Spomenik slankamanačkoj bici

20.000 Austrijanaca pod zapovedničkom palicom markgrofa Badenskog i 10.000 Srba kojima je zapovedao podvojvoda Jovan Monasterlija, sukobili su se 19. avgusta 1691. godine kod Slankamena sa nadmoćnom turskom vojskom. Bila je to jedna od najvažnijih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju.

BEŠČANSKA OBALA

Na tri kilometra od Beške protiče reka Dunav. Desna obala Dunava je urbanizovana i povezana sa naseljem asfaltnim putem. Leva obala Dunava je prava oaza nedirnute prirode sa velikim brojem bara i rukavaca Dunava. Ovaj jedinstveni prostor deo je zaštićene zone prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Tereni su idealni za eko-turizam, posmatranje ptica, lov i ribolov.

Foto: Bešćanska obala

Zahvaljujući prelepom prirodnom ambijentu uz obalu Dunava i prijatnim ugostiteljskim objektima, Beška je postala privlačno mesto za ljubitelje prirode i ribljih specijaliteta.

Na obali Dunava, na mestu gde se danas nalazi Beščanski most, nalazi se Kalakača – značajan arheološki lokalitet iz starijeg gvozdenog doba.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram