Press "Enter" to skip to content

Nakon sadnje 65 ruža na Trgu Milunke Savić-humanitarna trka “Dok dišem, nadam se”

Humanitarna trka pod sloganom „Dok dišem, nadam se“ po prvi put će biti organizovana u Inđiji, 25. maja, u znak podrške obolelima od cistične fibroze.


Кampanja je već počela 5.marta zasađivanjem 65 ruža u obliku pluća na Trgu Milunke Savić u Inđiji i trajaće do kraja maja, odnosno do održavanja trke.

Termin „65 ruža“ globalno je poznat medicinskim radnicima i porodicama obolelih, jer izgovor „65 ruža“ na engleskom jako podseća na naziv naziv bolesti, takođe na engleskom.

Važno je spomenuti da će Inđija biti upamćena kao prvi grad koji je u Srbiji dobio „CF ružičnjak“ i da će se u njoj održati i prva trka humanitarnog karaktera pod sloganom  „Dok dišem, nadam se“.

Dugoročna ideja je da se u svim gradovima/mestima Srbije u kojima žive osobe sa cističnom fibrozom zasade „CF ružičnjaci“ u obliku pluća i da se svake godine u maju mesecu održi humanitarna trka, takođe u različitim mestima, a sve u cilju širenja svesti o cističnoj fibrozi i prikupljanju donacija za obolele.

Ove godine, sav prihod od startnina za trku, biće namenjen kupovini inhalatora za obolele.

Trka „Dok dišem, nadam se“ održaće se u inđijskim „Lejama“, a dužina trke biće 5,6 km. Planirano je da deo trase prođe i pored zasađenih ruža na trgu Milunke Savić, a tu će biti i svečana dodela medalja.

Cistična fibroza je neizlečiva, genetski uslovljena retka bolest od koje stradaju gotovo svi organi za izlučivanje, a najviše pluća i pankreas.

Osobama sa cističnom fibrozom vremenom opada kapacitet pluća zbog nagomilavanja sekreta u plućima, pa im je stoga sve teže da dišu.

Pacijenti sa cističnom fibrozom uspevaju da žive normalno uz sprovođenje svakodnevne terapije koja uključuje inhalacije, uzimanje enzima za varenje, više vrsta vitamina, lekova za jetru, želudac, i dr.

Кada dođe do zapušenja nagomilanog sekreta u plućima, jedini lek je transplantacija pluća, koja se u Srbiji ne radi. U svetu od cistične fibroze boluje oko 100.000 ljudi, u Srbiji oko 250 pacijenata.

Sadnja „65 ruža“ na Trgu Milunke Savić u Inđiji

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram