Najavljen 7. Šekspir festival u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima

I ovog leta od 12. do 16. septembra vila doktora Radenka Stankovića u Čortanovcima ponovo će otvoriti vrata svim ljubiteljima Šekspirovih drama, na sedmom po redu „Šekspir festivalu”.

Vila Stanković

Tim povodom je juče organizovana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

VIDEO:

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je tom prilikom istakla značaj ovog jedinstvenog festivala koji, zbog ambijenta u kojem se održava.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se festival, doduše u manjem obimu, ipak održava, uprkos problemima koji su izazvani pandemijom kovid 19 i što povezuje dve veličine kao što su Šekspir i Betoven, čime se na jedinstven način, pored najvećeg dramaturga, odaje počast i jednom od najvećih kompozitora u svetskoj istoriji.

Pri tom je naglasila kako će Pokrajinski sekretarijat i ubuduće podržavati projekte koji potvrđuju našu rešenost i sposobnost da stanemo rame uz rame s najvećim svetskim scenama.

 

Režiser Nikita Milivojević, osnivač i direktor Šekspir festivala, istakao je da je osnovno nastojanje ljudi koji stoje iza organizacije festivala, u ova siva vremena, da se ljudima vrati osmeh na lice, što je i opredelilo njegov program. Zbog toga je logičan izbor bio da se prikažu Šekspirove komedije „Kako vam drago“, u izvođenju Niškog i Kruševačkog pozorišta, „Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta i „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je najavio, Festival će se otvoriti 12. septembra tematskom večeri pod nazivom „Šekspir i Betoven“, a zatvara se glavnom temom festivala, pod nazivom „Moj Šekspir“, kada će o iskustvu rada na Šekspirovim tekstovima govoriti glumci koji su igrali njegove komade.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izrazio je ponos lokalne samouprave što je u mogućnosti da na svojoj teritoriji pomogne jedan ovakav događaj, što je u skladu s politikom da se pored takmičenja u privrednim aktivnostima, opština Inđija uspešno nosi s organizacijom ovakvih renomiranih festivala.

Festival će biti održan od subote 12. septembra do srede 16. septembra, a sve predstave i ostali događaji će počinjati u pola osam uveče. U slučaju lošeg vremena predstave će se umesto u Vili Stanković u Čortanovcima održavati u Srpskom narodnom pozorištu.

Cena ulaznica za sve predstave je 500 dinara uz obezbeđen prevoz do Vile Stanković.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *