Dan kada se slavi, kada se veseli i praznuje u Novim Karlovcima(Sasama) odvajkada je bio Markovdan, poznata seoska slava koju Sasani ali i njihovi gosti proslavljaju 8. maja.

Ove godine, prvi put nakon decenije, a kažu i više, Markovdan je obeležen onako kako dolikuje seoskoj slavi, i duhovno i svečarski.

Najpre je u jutarnjim časovima Vladika sremski gospodin Vasilije držao liturgiju u manastiru svetog Marka, poznatijem kao Vodice, gde se okupio veliki broj vernika. Vladika je u  u duhu tog dana, kada je organizovana 20. Fijakerijada-Sremska potkovica, došao do manastira kočijama, gde ga je dočeo veliki broj vernika, koji su  prisustvovali liturgiji.

Nakon toga, nedaleko od manastira organizovana je Fijakerijada na kojoj je učestvovalo više od 65 zaprega iz cele Srbije. Organizator Fijakerijade je bio Konjički klub “Jabučilo” uz podršku Turističke organizacije opštine Inđija a pod pokroviteljstvom Opštine Inđija.

Manifestaciju je otvorio prvi čovek opštine Vladimir Gak koji je tom prilikom poželeo puno sreće i uspeha svim učesnicima, i čestitato  meštanima slavu.

-Deset godina nije bilo Fijakerijade u sasama, uspeli smo to da vratimo. Svi smo pozitivno iznenađeni odličnim odazivom i samom organizacijom,svaka čast svima koji su učestvovali u organizaciji.

VIDEO:

Program su upotpunili mališani odnosno podmladak KUD-a “Paja Zarić” iz Novih Karlovaca koji su svečanim programom upotpuili manifestaciju.

Ako deca ne zapamte svoju  narodnu  nošnju, svoju kulturu i tradiciju, naše običaje kao naroda, džabe nam sve fabrike, ostaćemo prazne duše, bez naroda odnosno bez dece poručio je predsednik Gak na manifestaciji.

Najuspešnijim takmičarima uručeni su pehari i simbolične nagrade. Proslava i veselje uz živu muziku trajali su do kasno u noć, a ova Fijakerijada ostaće upamćena i o njoj će se pričati dogodine, dok ne dođe novi Markovdan, koji će sudeći po ovom, biti još bolji i masovniji, a kako su organizatori poručili očekuje se da dobije međunarodni karakter.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: