MILUNKA SAVIĆ Najpoznatija i najhrabrija žena ratnik u Prvom svetskom ratu

Milunka Savić je rođena u Koprivnici kod Raške 24.juna 1890. godine kao kći Radenka i Danice. Početkom Balkanskih ratova 1912. Milunka, prerušena u muškarca i kao dobrovoljac Milun Savić postaje vojnik u Drinskoj diviziji. Učestvovala u borbama, pored ostalih kod Skadra i u Bregalničkoj bici 1913.

U bolnici na lečenju od zadobijenih rana otkriveno je da se iza imena Milun krije žena, a ubrzo se pročulo u srpskoj vojsci. Ranjavana je više puta. Za pokazanu hrabrost u borbama dobila je čin narednika.

Najpoznatija i najhrabrija žena ratnik u Prvom svetskom ratu među Srbima, dobila je mnoga srpska i saveznička odlikovanja.

Dva ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrnu i zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić, Spomenicu oslobodilačkih ratova 1912-1913., Albansku spomenicu, Spomenicu za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918., Dva francuska Ordena legije časti, ruski orden Krst svetog Đorđa Pobedonosca i mnoga druga. Umrla je u Beogradu 05.oktobra 1973. godine.

Odlikovanja nedostižna mnogim vojnicima dobila je jer je bila izuzetno precizan bombaš i uspešan jurišnik – a kasnije i komandant. U bici na Crnoj reci zarobila je 23 bugarska vojnika, ali ih nije ubijala, jer se, kako je govorila, borila za život, a ne za ubijanje neprijatelja.

Ova hrabra i pravična žena izazivala je divljenje savezničkih vojnika u čijim redovima nije bilo žena.

Za vreme Drugog svetskog rata Milunka je u Beogradu vodila malu bolnicu za ratne ranjenike.

Nakon Drugog svetskog rata radila je kao čistačica u beogradskim kafanama. 1945. godine konačno je dobila penziju, a 1972. od grada Beograda, a na inicijativu Peka Dapčevića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, dobija i mali stan na četvrtom spratu u zgradi koja nije imala lift.

U ovom stanu je naredne godine i umrla, u 84. godini. Iako je bilo najavljeno da će Milunka Savić biti sahranjena u Aleji velikana, to se nije dogodilo. Sahranjena je u porodičnom grobu na Novom groblju.

Spomenik u Inđiji podignut je na Vidovdan 28. juna 2018. godine.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *