Major Žunić prvi do Časnog krsta u ČAST nastradalim herojima iz 1999. godine

Na Bogojavljenje i ove godine tradicionalno je u Starim Banovcima na Dunavu, u prisustvu velikog broja građana, održano plivanje za Časni Кrst.

Ova manifestacija, koja je u organizaciji opštine Stara Pazova i namesništva staropazovačkog SPC kao drevni običaj, obnovljena pre pet godina, zadobija sve veću pažnju građana svih uzrasta.

I ove godine u plivanju je učestvovalo 33 plivača, a hrabrim momcima pridružile su se i dve dame.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Litija je ranije ovog jutra, sa Časnim Кrstom krenula je iz Surduka, ka Belegišu da bi se ispred Hrama Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja u Starim Banovcima formirala u svečanu litiju koja se dalje kretala do konačnog odredišta, plaže Venecija u Starim Banovcima.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Nakon kraće molitve i čina sveštanja vode i blagosiljanja prisutnog naroda i plivača-učesnika, usledilo je obraćanje protonamesnika oca Mileta Jokića i predsednika opštine Đorđa Radinovića, koji je izrazivši veliko zadovoljstvo što građani poštuju ovaj lep običaj, proglasio svečano otvaranje manifestacije i pozvao plivače da zauzmu predviđeno mesto za start.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Nakon ulaska u ledeni Dunav, u plivanju do Кrsta najbrži je bio major Milan Žunić, koji je redovan učesnik od samog početka organizovanja manifestacije. Plivao je kaže, u čast svojih nastradalih kolega, 1999. godine.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Svim učesnicima plivanja za Časni Кrst, predsednik staropazovačke opštine je na kraju događaja dodelio medalje i tom prilikom izjavio da je “Opština Stara Pazova ovu manifestaciju prepoznala i uzdigla na rang -manifestacije od opštinskog značaja-, što dokazuje koliko lokalna samouprava želi da se sačuva tradicija i ovakvi događaji”.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Takođe, predsednik Radinović je izrazio zadovoljstvo što je program plivanja za Časni Кrst, iz godine u godinu, sve bolji uz napomenu da će se, i u narednim godinama, ovaj događaj planirati sa posebnom pažnjom.

Izvor i fotografije: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram