Lov na PREDATORA u Novom Slankamenu (ŠAKALIJADA)

Tradicionalna 16. međunarodna lovno-turistička manifestacija pod nazivom „Šakalijada“ biće održana 1. februara u Novom Slankamenu.


Organizator je Lovačko udruženje „Slankamenac“, a očekuje se veliki broj lovaca iz svih krajeva Srbije. Кako je istakao Dražen Кrčelić iz udruženja lovaca reč je o ozbiljnoj manifestaciji sa tradicijom dužom od jedne decenije.

Foto: Sa jedne od Šakalijada

Prema programu organizatora manifestacija počinje već od 8:00 časova ujutru kada kreće registracija gostiju, odnosno lovaca, a bezbednost je najvažnija poručuje Кrčelić i objašnjava dalji protokol.

-Prijem traje do 8:30 a nakon toga svi zajedno idemo do spomenika Bitke kod Slankamena, gde ćemo pripremiti zajednički lovački doručak uz druženje koji će trajati oko sat i po vremena.

Lovački doručak podrazumeva štapove sa slaninom i kobasicom koje pečemo na vatri i to je već uobičajeni ritual među lovcima. Poznato je da ćemo upaliti pet ili šest vatri s obzirom na veliki broj učesnika koji su najavili dolazak kaže Dražen i dodaje da nakon doručka oko 10 časova počinje lov.


-Reč je o organizovanoj akciji, gde lovci odlaze u planinu prevozeći se traktorskim prikolicama sa kompletnom opremom, odnosno svetlećim prslucima koji će nam omogućiti vidljivost jer je reč o terenu gde je smanjena vidljivost.

I onda oglašavanjem početka lova kreće hajka na šakala, odnosno kružni lov koji traje nešto više od dva sata. Nakon lova se ponovo vraćamo do spomenika a odatle i do prostorija Doma Hrvatskog kulturno- umetničkog društva „Stjepan Radić“ gde je organizovan svečani ručak koji podrazumeva lovački gulaš ali i druženje uz muziku i tombolu kaže on.

Podetićemo,  „ Šakalijada“ će biti organizovana uz podršku Turističke organizacije opštine Inđija, a organizatori šalju poruku da će se potruditi da opravdaju očekivanja svih učesnika i gostiju .

Tradicija duža od jednog veka

Lovačko društvo „Slankamenac“ je osnovano davne 1902. godine, a 15 godina kasnije je prvi put dobilo teren na gazdovanje i počelo da lovi.

Foto: Veliki broj lovaca svake godine

U periodu Drugog svetskog rata društvo nije funkcionisalo, da bi nakon toga počelo da funkcioniše na nivou sreza opštine Stara Pazova, čiji su članovi bili ugledni lekari, apotekari i advokati podseća Кrčelić i naglašava da je lov oduvek bio skup sport.

Sedamdesetih godina je počeo sa radom Lovački dom koji je poslednjih godina pretvorenu ugostiteljski objekat.

Do 2011. godine smo bili Lovačko društvo, da bi Zakonom o divljači i lovstvu morali da preimenujemo društvo u udruženje.

Ono danas funkcioniše kroz tri celine, odnosno Novi Slankamen gde se i nalazi sedište, Stari Slankamen i Nove Кarlovce.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram