Ljudmila Hurban emancipovala žene u Pazovi

Doseljavanje slovačkog naroda u Staru Pazovu počelo u drugoj polovini 18. veka, a ovaj narod je do današnjih dana uspeo da očuva svoj jezik, narodnu kulturu, nošnju i običaje.

Okosnicu njihove tradicije čine osnovna škola na slovačkom jeziku „Heroj Janko Čmelik“, folklorni ansambl „Klasje“, Pozorišna grupa „VHV“, Evangelistička crvkva i iznad svega SKUD „Heroj Janko Čmelik“ u okviru kojeg postoji Udruženje žena koje  čuvaju običaje i tradiciju Slovaka u Staroj Pazovi.

Predsednica pazovačkog udruženja žena je Ana Horvat koja sa ponosom ističe da su žene te koje su kroz decenije čuvale običaje svog naroda.

-Prvo Udruženje žena je osnovano 1921. godine i imamo tradiciju dugu skoro sto godina, a osnovala ga je naša članica i prva predsednica Ljudmila Hurban.

Ona je bila književnica, bavila se kulturnim radom, obrazovala žena i bila veoma privržena meštanima i svom prosvetiteljskom radu počinje priču predsednica Udruženja žena koje radi u okviru SKUD-a „Heroj Janko Čmelik“.

-U to vreme žene su se rano udavale, nisu bile u mogućnosti da se školuju i obrazuju, te možemo reći da je Ljudmila na neki način emancipovala žene u tom periodu.

Žene iz predratnog perioda su se okupljale u udruženju i radile ručne radove, tkale, radile vez, štrikale panćuške i šile.U to vreme se naša nošnja izrađivala uglavnom ručno tek kasnije se pojavila mašina i neke nove tehnike rada i ukrašavanja.

Udruženje je pod njenim imenom postojalo sve do rata kada su aktivnosti bile znatno smanjene, ali postoje podaci da je ona i u ratno vreme okupljala žene i nastavila svoj rad.

-Posle rata dolazi Antifašistički pokret žena ili AFŽ te žene počinju ponovo da se okupljaju. Stara Pazova se kao i cela država tada gradila i obnavljala, tako da su one puno doprinele svim sferama života.

U udruženju je postojala pevačka grupa, radili su se i tada ručni radovi a nezaobilazni deo je bilo druženje povodom državnih praznika poput 29. novembra, 01. maja i 08. marta priča Ana i kaže da je Slovački dom bio centar svih dešavanja.

Udruženje žena danas broji oko 35 do 40 članica koje su usmerene na očuvanje identiteta i tradicije Slovaka, od kojih je njih 20 aktivno uključeno u rad.

Udruženje se bavi etnografijom, prikupljanjem starih nošnji, radi na očuvanju starih običaja i neguje ručne radove. Samostalno ili uz podršku Istorijskog muzeja u Bratislavi priprema izložbe na razne teme.

Žene često organizuju odlaske u banje Srbije kao i posete sredina u kojima žive Slovaci. Takođe organizuju tematske večeri na kojima se takmiče u pripremanju najboljih torti, kolača i slanih jela.

Žene u udruženje dolaze ponedeljkom, rade ručne radove, planiraju naredne aktivnosti i druže se.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *