Press "Enter" to skip to content

LEPOTE STAROG SLANKAMENA: Crkva svetog Nikole jedna od najstarijih u Sremu

Prvi istorijski podaci govore da je ovo naselje Stari Slankamen bilo naseljeno još u antičko vreme. Burnu istoriju ovog područja tokom vekova su ispisali Skordisci, Rimljani, Huni, Ostrogoti, Gepidi, Vizantinci, Avari, Bugari, Turci i na kraju Srbi.


Otuda veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i arheoloških lokaliteta koji čine da ovo naselje bude potpuno drugačije od ostalih.

STARI SLANKAMEN: Šetnja kroz vekove-od Rimljana do današnjih dana….(FOTO)

Pored spomenika Slankamenačkoj bici, lokaliteta Gradina, izvora lekovite vode „Slankača“, Lesnog profila jedinstvenog u Evropi, Stari Slankamen krasi crkva Svetog Nikole koja se ubraja među najstarije crkve sagrađene u stilu srednjovekovnih tradicija i kao uzor joj je verovatno poslužila crkva manastira Ravanice, zadužbina kneza Lazara.

Crkvu je prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, verovatno 1468. godine i ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Prvi put se pominje 1501. godine u zapisu četvorojevanđelja Pivskog manastira. Tokom vremena, crkva je pretrpela veće izmene. Svoj sadašnji izgled dobila je u 18. veku, posle mnogobrojnih obnova.

To je najstarija crkva u Fruškogorju i jedna od najstarijih u Sremu. Iako je dograđivana i doterivana, i danas predstavlja veliku kulturnu i istorijsku vrednost.

Crkva je sagrađena u stilu moravske arhitektonske škole, kao trikonhalna građevina sa kubetom nad centralnim delom koji je kasnije uklonjen. Njena kulturno-istorijska vrednost je u tome što predstavlja obrazac prema kome su građene crkve u Sremu među kojima je najpoznatija manastirska crkva Krušedola.

Unutrašnjost crkve živopisana je krajem 15. i početkom 16. veka, čiji se ostaci danas nalaze u prvoj zoni severoistočnog stupca, sa zapadne strane stojeće figure Tri Jerarha- Vasilije Veliki, Jovan Zlatousti i Grigorije Bogoslov. Unutrašnjost crkve je obnavljana u drugoj polovini 18. veka.

Tada je nastao izrezbareni ikonostas baroknih i rokoko formi. Slike na ikonostasu je radio Stefan Tenecki (1764), poznati aradski slikar. Pored bogate biblioteke sa retkim knjigama, u njoj se nalaze mnogi važni rukopisi iz srednjeg veka i mnoge crkvene dragocenosti. Freska je najverovatnije rađena 1470. godine.

U crkvi se čuvaju i vredne ikone među kojima je„Bogorodica sa Hristom“, rad Teodora Kračuna. Sve ikone su iz 17. i 18. veka.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram