Press "Enter" to skip to content

KUĆA VOJNOVIĆ: Izložba Nade Vitorović, najlepše slikarke poznate u njujorškim krugovima

Izložba „Crteži-Nadežda Nada Vitorović (1953-1965)“, autorke Sanje Sajfert, kustosa galerije Kuće Vojnovića, Kulturnog centra Inđija biće otvorena u petak, 15. juna 2018. godine u izložbenom prostoru galerije Kuće Vojnovića sa početkom u 19.00 časova.
Ova izložba iz legata Nadežde Nade Vitorović nastala je u saradnji sa Zavičajnim muzejom Priboj.
Ambijentalna postavka u Inđiji prikazaće jedan deo njenog bogatog umetničkog i ličnog opusa.

Izložba pored sedamnaest crteža i jedne tempere na lesonitu obuhvata i dokumentarni segment u vidu lične prepiske između nje i njene rođene sestre Nevene, štafelaj, fotografije, dva kataloga, indeks, potvrdu člana ULUS-a, crni plišani kostim od Iv Sen Lorana koji je nosila na koncertu u Karnegi holu u Njujorku i lične predmete koje dodatno ilustruju njen život.
Publika će imati priliku kroz ovu postavku da se upozna sa jednom od najzanimljivijih jugoslovenskih (srpskih) umetnica druge polovine 20. veka, čije je likovno stvaralaštvo nedovoljno poznato.
Izložba će za posetioce biti otvorena do 29. juna 2018. godine, a ulaz  je slobodan.

O IZLOŽBI:

Crteži nastaju u periodu od 1964-1965. godine koji su stvarani u Beogradu i Rovinju. Na njima glavnu ulogu ima nago žensko telo sa izraženim oblinama, gde Nadežda pronalazi novu temu a to je materinstvo, plodnost, trudnoća, koju je sve više okupira i kao crtača-slikara i kao ženu.

Nadežda iako nikad nije postala majka zapravo je svedok plodnosti i rađanja posmatrajući druge žene i njihovih osećanja i brige za detetom, ona zapravo predstavlja sponu između budućih majki i njenih budućih umetničkih dela.

Prve obrazovne kontakte i časove počinje da ima kada sa starijom sestrom Nevenom odlazi u atelje Likovne grupe Doma JNA 1953. godine. U ateljeu upoznaje mladog hrvatskog umetnika Miljenka Staničića, čije likovno stvaralaštvo će ostaviti duboko divljenje na Nadeždu i pomoći joj u oslobađanju od tuđih uticaja i stvaranju ličnog likovnog rukopisa.

SVETSKO PRVENSTVO: Direktni prenos utakmica kod Pošte

Miljenko osim što je radio u ateljeu Likovne grupe držao je i časove dok je zamenjivao redovnog profesora, slikara Đorđa Ilića. Pored ova dva vrsna slikara i predavača Nadežda stiče dobro likovno obrazovanje i 1961. godine upisuje se na Akademiju za primenjene umetnosti u Beogradu.

Odlazi u Ameriku na poziv prijatelja, gde ubrzo izlaže svoje radove, među kojima prvu važnost ima izložba 1980. godine u Bak galeriji u Bostonu. Nakon te izložbe nizale su se nove u poznatim njujorškim galerijama.

Nadežda je slovila za najlepšu među beogradskim slikarkama, plenila je svojom ukupnom pojavom i bila česta tema u umetničkim krugovima Beograda tog vremena. Preminula je u Njujorku 1999. godine a njena umetnička zaostavština koju su darovali njen suprug i njena rođena sestra Nevena poklonjena su Zavičajnom muzeju Priboj, gde je Nadežda i rođena.

O AUTORKI IZLOŽBE

Sanja (Hajdarević) Sajfert, rođena 16. oktobra 1979. godine u Priboju. Srednje obrazovanje stekla je u Gimnaziji u Inđiji, u kojoj je maturirala 1998. godine. Dipomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odseku za istoriju umetnosti 2006. godine kod provesora dr Miroslava Timotijevića.

Od 2004. godine učestvovala je na evropskoj kulturnoj baštini u Golubincima sa izložbom fotografija i multimedijalnim radom TRASH.

U Kulturnom centru Inđija od 2007. godine, zaposlena je kao stručni saradnik za likovni program u Galeriji Kuće Vojnovića.

Foto: Sanja Sajfert, autorka izložbe

Što se tiče aktivnog programa, organizovala je brojne izložbe a neke od značajnih su: Saradnja sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog Novi Sad, sa izložbom slika Danice Jovanović: Strasno zaljubljena u slikarstvo, Nadežda Petrović:s obe strane objektiva, Gospodin Pavle Beljanski, kao i saradnja sa Galerijom Matice srpske: Danica Jovanović 1886-1915. Izložba Nikole Petkovića: Povratak slikara, čiji legat poseduje Kulturni centar Inđija, sarađivala je sa profesorom dr Stanislavom Živkovićem iz Beograda u pisanju tekstova za katolog imenovanog umetnika i kao kustosi izložbe.

POČINJU RADOVI NA ASFALTIRANJU PUTA DO DUNAVA U ČORTANOVCIMA

Izložba međunarodnog karaktera posvećena Oskaru Zomerfeldu, nemačkog porekla koja je bila istraživačkog karaktera, pronalazak njegovih slika i sklapanju biografskog teksta za izložbeni katalog. Zatim saradnja sa Zavičajnim muzejom Priboj, Umetničkom galerijom Nadežda Petrović iz Čačka i Muzejom istorije Jugoslavije.

Obavljanje posla kustos-dokumentarista u oblasti zaštite dva legata Đorđa Vojnovića (likovna zbirka, zbirka primenjene umetnosti i zbirka stranih notnih sveski) i Nikole Petkovića radila je na evidentiranju i muzejskoj obradi kolekcija slika, standardizaciji muzejske dokumentacije, obradi kartona osnovnog fonda legata kao i digitalno obrađivanje dokumentacije u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji.

Autor kataloških tekstova za samostalne i kolektivne izložbe, kao i tekstova za časopise koje se bave kulturom i kulturnom baštinom. Otvorila veći broj izložbi, samostalnih i kolektivnih, u Inđiji, Staroj Pazovi i Golubincima.

126 total views, 3 views today

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Mission News Theme by Compete Themes.
Close