Krčedin- glavna arterija Evrope u doba Turaka

Na osnovu nekih pisanih tragova koji postoje u crkvenim knjigama, Krčedin se u doba Turaka nalazio u dnu samog brega, a ne na sadašnjoj lokaciji. Međutim u vreme Vojne granice posle čestih napada na selo, narod se raselio iz tog dela i formirano je selo na mestu gde se danas nalazi.
Poznat je podatak da je Krčedin bio prabostojbina Kelta i da je tokom arheoloških istraživanja pronađeno dosta predmeta iz tog doba. Međutim o Krčedinu tokom vladavine Turaka malo se zna, ali kako kaže lokalni hroničar Miodrag Obradović, ovo selo je bilo značajna tačka na evropskoj mapi, kako u doba Turaka tako i kasnije pod vlašću Habzburške monarhije.


Prema istorijskim podacima, selo Krčedin se nalazilo na Carigradskom drumu od Beograda do Budima, a Jovan Cvijić ga je nazivao glavna arterija Evrope jer su ovim drumom prolazili karavani. Prema spisima Turske deftere iz 1548. godine, ovo naselje je bilo veoma značajno objašnjava on.
-Krčedin je u to doba imao poseban status koji je propisivao sultan svojim fermanima odnosno zapovešću utvrđivao. Dakle, selo je bilo dervent ili opasno mesto a stanovnici su dobijali status dervendžija i bili su zaštićeni i oslobođeni značajnih poreza.


-Jedan od takvih nameta je bio danak u krvi, kao i brojni novčani porezi i Krčedinci su zahvaljujući činjenici što su bili čuvari dela carigradskog druma bili na neki način privilegovani i imali bolji status u odnosu na ostale. Pored Krčedina povlašćeni status su imali samo još meštani jednog malog mesta u blizini Čortanovaca, a kasnije su taj status dobili Vukovar i Zemun kaže Obradović i podseća da je Krčedin u to doba bio oko 100 godina pod Turcima.
U vrtlogu istorije nakon odlaska Turaka Krčedin pripada Vojnoj granici a svi stanovnici su bili vojnici-graničari i tada selo počinje da ispisuje noviju istoriju.

Krčedin je danas veoma interesantno naselje izuzetno privlačno za turiste. Leva obala Dunava naspram Krčedina, sa šumskim kompleksom kanadske topole, prostranom krčedinskom adom, brojnim rukavcima i barama, pravi je raj za ljubitelje prirode, ekologije, lova, ribolova i foto-safarija.Krčedinska ada sa deset kilometara dugom obalom i površinom od nepunih 9 km² spada u grupu najvećih dunavskih ada od ušća Dunava do ušća Tise u Dunav. Poznata jei  kao prava oaza životinjskog sveta – stanište je konja, goveda, magaraca, svinja i brojnih vrsta ptica.

Podelite sa prijateljima:
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *