Kozarica-simbol prvomajskog uranka

Selo Čortanovci je poznato po brojnim znamenitostima, a na daleko čuveno po izletištu „Kozarica“ koje se nalazi  na desnoj obali Dunava sa 220 hektara lipove šume koja je deo nacionalnog parka “Fruška gora” i spada u izletište prve kategorije. Tokom prolećnog perioda, pogotovo za prvomajski uranak, ovo izletište posećuju turisti iz cele Srbije.

Prema istorijskim podacima izvor „Kozarica“ je bio stecište velikih srpskih ličnosti. Sveti Sava je bio na ovom izvoru početkom 13. veka, kada je izmirio svog brata Stefana sa mađarskim kraljem. U 15. veku Kozaricu je često pohodio i odmarao se despot Vuk Branković kada je iz Kupinova išao za Slankamen.  

SREMAČKI OBIČAJI ĐURĐEVDANSKOG URANKA: Kitili prozore i dočekivali tamburaše

Za vreme Slankamenačke bitke, 1691. godine, ovde je svoju vojsku odmarao vojvoda Jovan Monasterlija sa 12.000 konjanika koja se na strani Austrije borila protiv Turaka i čijom su zaslugom i junaštvom Turci pobeđeni. U neposrednoj blizini na kraju šume nalazi se dolina Kosturnica, mesto gde su pokopani izginuli u Slankamenačkoj bici.

Prvo obeležje na Kozarici je drveni krst, koji je postavljen i osvećen 1848. godine na Ivandan. Posle izgradnje železničke pruge za vreme paroha Nikole Konstatinovića 1890. godine uređuje se izvor i postavlja nov drveni krst. Izvor je zidan ciglom i kamenim blokovima, istim koji su korišćeni u izgradnji železničkog tunela.

Godine 2002. zidani deo se srušio zajedno sa ikonom Svetog Đorđa, ostao je samo valov za vodu. U proleće 2006. godine zalaganjem Zavičajnog društva „Kozarica“ i njegovog predsednika Živana Pašića prikupljena su novčana sredstva i građevinski materijal.

Obnova je počela po projektu Nacionalnog parka Fruška gora koji je i uredio okolinu izvora.  Izvor je osvećen 11. novembra 2006. godine od strane vladike Sremskog Gospodina Vasilija i srpskom narodu na čast i spomen ostavljen.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *